15.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 4445 |  0 
Тютюнопушене и бременност
Никотиновата зависимост е присъща на много жени със слаба воля: много често дори по време на бременността те не могат да се откажат от цигарите. Безсилни да се откажат от вредния навик, жените решават да намалят изпушените през деня цигари.
Гинеколозите безуспешно се опитват да убедят бъдещите майки колко вредна може да бъде всяка цигара за развитието на ембриона, колко сложни и необратими ще бъдат последствията, ако навреме не се откажат от цигарите. Въпреки това, тютюнопушенето често побеждава всички страхове за нероденото дете.
Ще ви разкажем за последствията от тютюнопушенето по време на бременност и за това, как женският организъм реагира на канцерогенните смоли и никотина.

4 отрицателни последствия

Докато една бременна жена пали цигара по навик, за здравето на бебето има голям риск.

Съществува риск от детска левкемия

На развиващия се ембрион пречи токсичния никотин, който влияе върху формирането на костния мозък. В детето се появяват дефектни клетки, които не могат напълно да „узреят”. Налице е верижна реакция, при която здравите клетки се заменят с болни. За да спасят бебето след раждането му, лекарите извършват трансплантация на костен мозък. Но поради липса на донор не винаги е възможно да се спаси детето.

Плацентата може да се разкъса

Пушенето причинява необратими последствия в организма на бременната жена. Например, възниква патология на плацентата, която застрашава живота на нероденото дете -плацентата може да се разкъса. В този случай бременната се нуждае от спешна медицинска помощ, рискът от спонтанен аборт е голям.

Нарушава се кръвообращението в плацентата

Редовният прием на никотин при бременни предизвиква спазъм на кръвоносните съдове в матката. Започва химичен процес: въглеродният окис, който жената вдишва с цигарения дим, реагира с хемоглобина. Резултатът е химично съединение - карбоксихемоглобин, който за разлика от хемоглобина не може да пренася кислород по кръвоносните съдове, и детето започва да чувства неговата липса. Тютюнопушенето е причина за вътрематочна хипоксия и недохранване на плода. При нарушено кръвообращение в плацентата, детето се държи много нервно, то се обръща и удря, и така заради недостига на кислород, се чувства неудобно. Много майки бъркат активността на задушаващото се дете и си мислят, че бебето вече е пораснало и му е тясно в матката.

Усеща се остър недостиг на хранителни вещества

Пълноценното развитие на детето зависи от притока на кръв. Въпреки това карбоксихемоглобина блокира достъпа на кислород и свива кръвоносните съдове на матката. Това се отразява не само на кислородния глад.
Детето не разполага с достатъчно хранителни вещества, необходими за нормалния си растеж и развитие. Всяка изпушена цигара го лишава от важни микроелементи. Ето защо децата на пушещите майки се раждат с ниско тегло.
Ако бебето се появи на бял свят малко и слабичко, назначават му интензивна терапия. Медикаментозно получава хранителни вещества, които не е получило от майка си.

5 заплахи за здравето на бъдещото бебе

Повишава се рискът от преждевременно раждане.

Британски лекари са анализирали статистиката за преждевременно раждане при бременни жени, които не пушат и тези, които злоупотребяват с никотин. Оказало се, че пушещите майки 5 пъти по-често раждат преждевременно. Когато фактите говорят и боговете мълчат. Честотата на преждевременно раждане сред пушачите е била 22%, а сред непушачите - 4,5%.

Съществува риск от вродени аномалии при новородените.

Тютюнопушенето може да причини вроден порок при бебето. Токсините, влизащи в организма през плацентата, водят до вроден порок на сърцето, дефект на носоглътката, поява на кривогледство. Никотиновата зависимост е причина за дефекти и във външността на детето: вълча уста и заешка устна.

Има риск за умственото развитие на детето.

Децата растат и се различават често от своите връстници в умственото си развитие. Това се изразява в забавен говор, неспособност за концентрация, неспособност да изразяват мислите си в съответствие с възрастта.
Вродените аномалии на умственото развитие се наблюдават най-често през първите шест години от живота на детето. По това време върви активна подготовка за училище и за съжаление, не всички деца се справят. Те по-късно научават материала, който връстниците им с лекота усвояват. Тези деца в ранна възраст също са изправени пред трудности в социалната адаптация.

Деца с хиперкинетичен синдром.

Проявява се под формата на неволеви движения, причинени от съкращаване мускулите на лицето, тялото и крайниците. В медицината са известни случаи, когато пациенти страдат от неконтролируеми съкращения на ларинкса, мекото небце, езика и външно съкращаване на мускулите на окото. А огнището на болестта - това е поразеният главен мозък на детето.

Увеличава се заплахата от детска смъртност.

Гинеколозите смятат, че дори пет цигари на ден могат да предизвикат смърт на детето. Това трябва да знаят всички бременни жени, които пушат и вярват, че като намалят броя на цигари, няма да навредят на нероденото си бебе.
Тези девет опасности и последствия от тютюнопушенето по време на бременност са най-разпространените. Има нещо символично в това, че износването на плода продължава девет месеца. Което означава по едно последствие за всеки месец от бременността.
И така, ако днес по навик посегнете за цигара, но вече планирате бременност или очаквате бебе, извадете от чантата пакета с цигари и го изхвърлете, колкото е възможно по-далече.
31.08.2011 г. / Весела Гигова
Най-четеното в "Рецепти за родители"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021