31.05.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5050 |  0 
Вредните изпарения вкъщи
Уви, замърсеният въздух в големите градове не е единственият враг на здравето ни. Такива има много и под нашия собствен покрив.

Азотен диоксид

Източник: Газовият котлон, чийто продукт на горене се явява газът.
Защо е опасен? Сам по себе си той не е отровен, но отслабва защитата на дихателните пътища, което пък води до чести респираторни заболявания и в най-лошия случай до астма.
Как да се справим? Използвайте електрически котлон или инсталирайте абсорбатор, който няма да позволи на диоксида да се събира под тавана на кухнята ви.

Формалдехид

Източник: Боите и лепилата, използвани по време на жилищни ремонти. Отделя се във въздуха, когато кутиите с тях стоят незатворени.
Защо е опасен? Какво е въздействието на фор-малдехида върху целия организъм, все още не е установено напълно. Учените обаче знаят със сигурност, че това съединение разрушава лигавиците на носа и устата.
Как да се справим? По време на ремонта вкъщи слагайте маска върху лицето си, а като приключите, се отървете от остатъците от боята или поне я съхранявайте в мазето си.

Въглероден окис

Източник: Камините и печките на въглища и дърва.
Защо е опасен? Причинява главоболие, а в по-големи количества - припадъци и смущения в сърдечната дейност.
Как да се справим? Редовно почиствайте камината или печката си, не им позволявайте да изпускат черен дим - така ще намалите чувствително риска да си имате неприятности с въглеродния окис.

Диоксин

Източник: Горещият душ - отделя се във вид на йони при нагряване на хлорираната вода.
Защо е опасен? Диоксинът е канцерогенен. Натрупвайки се в организма, той може да доведе до рак на белите дробове,
Как да се справим? Вземайте вана - неподвижната вода изпуска по-малко йони. Ако все пак сте привърженици на душа, не стойте под струята му повече от 20 минути.

Летливи органични съединения

Източник: Мебелите, покрити с изкуствена кожа. Наистина синтетиката се разлага много бавно, но затова пък изпуска множество вредни молекули.
Защо са опасни? Причиняват астма, алергична хрема, екзема.
Как да се справим? Проветрявайте често помещението, дръжте мебелите далеч от източници на топлина и не позволявайте на слънчевите лъчи да падат директно върху тях.
07.08.2011 г. / Димитрина Даневска
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023