15.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 4819 |  0 
Бани укрепват детското здраве
Баня с орехови листа и морска сол

При лимфатични и рахитични деца, при малчугани, които се потят особено много или имат отпусната мускулатура, не могат да си вдигат главата, да сядат и т.н., с изпитано действие е банята с орехови листа и морска сол. Характерно за нея е, че дразни кожата, а понякога и нервната система на децата. Трябва да се знае, че в резултат на това децата могат да станат плачливи, да спят по-малко. Ето защо тези бани не бива да се правят всеки ден, а през ден, като се редуват с всекидневна баня за чистота със сапун или шампоан. По този начин се правят 15 бани в продължение на 1 месец. В случаите, когато детето е много плачливо, се прави почивка от няколко дни.
Как се прави: 1 шепа пресни или сухи орехови листа се варят в 2-3 л вода 30 мин (може и повече), докато водата потъмнее. Отделно в малко вода се изварява 1 шепа морска сол, докато се разтопи.
Двете води се сипват в коритото и се долива топла или студена вода, докато се получи нормална за къпане температура – 36-37 градуса. Детето се поставя в коритото и се плиска леко, като се пазят очите, за да не се възпалят от солта. Процедурата продължава 5 мин. Не се употребява сапун. Накрая детето се облива с чиста вода.

Баня с дъбови кори

Подходяща е за деца с кожни заболявания, особено екзема, подсичане и др. За целта 1-2 шепи дъбови кори се заливат с 1 л вода и се киснат една нощ, а на сутринта се варят 30 мин. Може също така 1 кг дъбови кори да се варят дълго време в 2 л вода (като постоянно се долива вода), докато остане накрая 1 л прецеден гъст разтвор. В коритото се сипват по 100 мл от този разтвор и се долива топла вода. Детето се поставя в коритото и се облива с водата, без да се ползва сапун. Баните се правят ежедневно в продължение на 10 дни. Бутилката с отварата от дъбови кори се съхранява в хладилник.
04.04.2013 г. / Донка Цанева
Най-четеното в "Рецепти за родители"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021