15.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 3777 |  0 
Стомашните болки при децата
По принцип болките в стомаха се появяват доста често във всяка детска възраст. При кърмачето до 1 година болката е предизвикана преди всичко от колики и натрупване на газове в червата. Болката се изявява с продължителен вик, плач, безпокойство. Главната причина е дисбактериоза на червата и несъвършенство на ферментационната система. Когато детето започне да говори, за болката можем да се досетим от произнасяните от него звуци, както и от показването с пръст към стомаха в областта на пъпчето. Въпреки това трябва да се знае, че почти до седмата година децата не могат да локализират болката в стомаха си.
Една от най-честите причини за стомашните болки в предучилищна възраст са глистите и и свързаната с тях дисфункция на червата. В по-горна възраст оплакването на детето от болки в стомаха са свързани с някои хронични заболявания: дискинезия на жлъчните пътища, гастродуоденит и т.н.
Най-опасно и неприятно е състоянието при т.нар. остър корем (остър панкреатит, перитонит). Детето не може да стане от леглото заради силната стомашна болка, нерядко вдига температура, чувства се зле, повръща, мускулите на предната коремна стена са напрегнати. При тази ситуация до идването на лекаря не бива да се дават никакви обезболяващи, а да се извика Бърза помощ. Детето най-вероятно ще бъде хоспитализирано.
В самото начало апендиситът не се проявява с много силни болки. Те са тъпи но постоянни вдясно ниско в стомаха (но болката може да започне и по-горе вляво). Възможно е малко да се повиши температурата и да има еднократно повръщане. Самочувствието междувременно се влошава и се появяват признаците на острия корем. Имайте предвид обаче, че при децата от 1 до 3 години проблемите с апендикса са твърде редки.
10.03.2013 г. / д-р Елена Младенова
Най-четеното в "Рецепти за родители"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021