15.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 4664 |  0 
Признаци и лечение на заушката
Епидемичният паротит (заушка) е заболяване, предизвикано от специфичен вирус, от което боледуват предимно деца. Заразата (обикновено това става през пролетта и засяга предимно момчета) се предава по въздушно-капков път. Вирусът попада в лигавицата на дихателните пътища, оттам - в кръвта и достига до слюнчените (паротитни) жлези. Нерядко се засягат и други жлезни органи, както и нервната система. След преболедуване остава траен имунитет.
Първите болестни признаци се появяват след инкубационен период от 11-23 дни. Повишена температура, отпадналост, главоболие и мускулни болки са част от оплакванията на заболелите. Слюнчените жлези се подуват и стават болезнени, особено при хранене и говор. В повечето случаи се засягат двете предушни слюнчени жлези.
При по-тежките форми освен главоболие и безсъние се развива менингит. Тогава температурата се повишава още повече и е придружена от силно главоболие с повръщане. Нарушава се съзнанието. Понякога болестта протича с двустранен орхит (възпаление на тестисите). Нерядко вирусът поразява и панкреаса. Появява се силна болка, опасваща корема, на болния му се гади и повръща, втриса го, а температурата му се качва още повече. В процеса на болестта някои органи (пародисна жлеза, панкреасна жлеза и др.) могат да бъдат засегнати едновременно или последователно, да се порази само един орган или това да стане комбинирано.
Лечението се провежда в домашни условия на легло и при осигурен покой. Прилагат се антипиретици, аналгетици, ултравиолетово облъчване, гаргара с леки антисептични разтвори. При поява на орхит лечението се провежда от лекар специалист. Усложненията – менингит, панкреатит и др., се лекуват в болнично заведение.
Прогнозата е благоприятна, но ако не се започне бързо и активно лечение, се стига до сериозни усложнения. За да не се предаде заразата (особено на неболедувалите деца и възрастните), болните се изолират и се прекратяват контактите с тях. Противопаротитната ваксина е включена в задължителния имунизационен календар на децата и създава траен имунитет.

Народни рецепти

Наред с медикаментозната терапия може да се приложи и билколечение:

• 1 гулия се сварява, пасира се и се смесва с 1 с.л. свинска мас.
• 20 маслини се счукват заедно с костилките и се смесват с 1 с.л. олио.

И с двете смеси се правят компреси на подутото място по 3 пъти на ден в продължение на 6 дни.
19.02.2013 г. / recepty.bg
Най-четеното в "Рецепти за родители"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021