15.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 3718 |  0 
Малчуганите и стресът
Стресът не е приоритет единствено на възрастните, а нервното напрежение в училище е не по-малко от това в работата. Контролни, изпити, трудни домашни - как да помогнем на децата да запазят душевното си равновесие и спокойствие?

Цената на успеха

Списъкът с нещата, които могат да стресирот едно дете в училище, е дълъг и разнообразен. Първото място в него със сигурност принадлежи на бележника. Независимо дали оценките са отлични или лоши, те винаги са източник на напрежение. Разбира се, изоставащите ученици имат по-сериозни проблеми, но и отличниците не са пощадени - трудно е винаги да си сред първите. С безпокойство и напрежение са свързани и моментите, в които трябва да се рецитират стихотворения, изпитването пред целия клас, срещите с директора заради лошата дисциплина и отсъствията. Без да забравяме, разбира се, и проявите на жестокост между малчуганите - както словесна, така и физическа. чувствителните деца макар всички да попадат под ударите на училищния стрес, някои деца го преживяват по-мъчително от останалите. Става въпрос за срамежливите, затворени ученици, които имат проблеми с общуването. Те приемат много болезнено мнението на учителите, на родителите, на съучениците си, освен това нямат особено високо самочувствие.
Проявите на стреса при тях са от най-различно естество: смущения в съня, главоболие, сърцебиене, постоянна умора, трудна концентрация, лошо запаметяване, апатия, променливо настроение...

Светът не е само училище

Напрежението в клас не трябва да обсебва целия живот на детето и да слага отпечатък върху характера му. Днешното стресирано хлапе утре със сигурност ще се превърне в постоянно притеснен възрастен. Затова на родителите се препоръчва да реагират веднага, щом забележат, че нещо не е наред, като намалят натиска, свързан с уроците и оценките, и обърнат повече внимание на извънучилищните занимания на детето.
09.01.2013 г. / Весела Гигова
Най-четеното в "Рецепти за родители"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021