01.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4964 |  0 
Малко нежност за ходилата
Вместо да се оплаквате от болки в краката, най-онеправданата част от тялото, по-добре се погрижете за ходилата си. Разбира се, със своите 28 костици, 21 мускула и 31 ставни връзки те изглеждат подготвени за голямо натоварване, но малко от нас знаят, че трябва да издържат 120% от теглото ни по време на ходене и два-три пъти повече при бягане. Студът, горещината, влагата и неудобните обувки само допринасят за дискомфорта в долните ни крайници.

ПРОБЛЕМНИТЕ СТЪПАЛА

Много чувствителни

В тези случаи при най-малкото усещане за студ капилярите се свиват, най-вече в областта на пръстите. Избягвайте тесните обувки и високите токове (над 5 см), които събуждат болката. Ако сте привърженици на маратонките, внимавайте да не се заразите с гъбички.

Грижите
Режете ноктите си късо и на черта, за да не се впиват в кожата.
Носете чорапогащи или чорапи с шевове, които не минават през пръстите.
Винаги имайте на разположение два чифта обувки: едните удобни и ниски - за ходене, другите - леки, с малко токче, за службата. Смяната на обувките облекчава и подобрява кръвообращението.

Сухи

Стъпалата имат по-дебела кожа от тази на лицето, но са с лошо кръвообращение, а епидермисът им бързо се изсушава и напуква. Тесните обувки помагат за появата на мазоли по пръстите.

Грижите
Премахвайте мъртвите клетки два-три пъти седмично с помощта на пемза или ексфолииращ сапун. Потопете краката във вода, за да омекне кожата, след това ги изтъркайте, но не грубо, като обърнете по-голямо внимание на петата и свода. Мажете ги два пъти седмично с хидратиращ крем за сухи крака, включително и между пръстите. Носете памучни или вълнени чорапи.

Винаги студени

Това неудобство, причинено от „мързеливото" кръвообращение, засяга всеки втори човек. Когато към студа се прибави и влага, кожата на краката лесно се напуква и може да се покрие с виолетови петна. При по-тежките случаи се стига до нечувствителност на един или няколко пръста.

Грижите
Два пъти дневно нанасяйте мазен крем на краката, като масажирате основно.
Носете обувки с дебели подметки, за да се изолирате от студа.
Върху чорапогащника обуйте къси памучни, а през студените дни - и фини вълнени чорапи.
19.06.2012 г. / Лилия Янкова
Най-четеното в "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022