19.01.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 6122 |  0 
Цветето-фламинго носи изисканост
Още при първа среща екзотичните антуриуми грабват очите и сърцето. В превод от латински името им означаво „опашато цвете". И това наистина е така - съцвети-ето, подобно на вирната опашка, стърчи от яркия и красив околоцветник. Все поради тази причина в някои страни наричат антуриума също и „фламинго", и „еротично цвете".

Багрите са от снежнобяло до кървавочервено

Родът Антуриум (Anthurium) е разпространен в Централна и Южна Америка. Това са великолепни листнодекоративни растения, някои от които са епифити, виреещи по клоните на дърветата, а други растат наземно.
Като украсни растения се отглеждат предимно два вида - антуриум Андре и антуриум Шерцери. И двата вида имат изключително красиви съцветия с различна форма, заобиколени от ярко покривало с най-разнообразна багра - от снежнобяла до тъмномалинова, срещат се и хибриди с кафяви, зелени и даже черни покривала. Има също и петнисти - с многобройни червени петна на бял фон.
Антуриум Андре е едро растение, достигащо до 2 м височина, с огромни сърцевидни листа на дълги дръжки. Той се отглежда обикновено в големи зимни градини.

В къщите виреят предимно дребни хибриди

В домовете виреят прекрасно множеството хибриди на антуриум Шерцери, които са сравнително дребни. При тях върху късо стъбло се оформя розетка от тъмнозелени продълговати листа на къси дръжки. Съцветията обикновено елегантно се извисяват над листата. Върху добре гледаните растения едновременно има по 4-5 съцветия в различни фази на развитие. Възрастните антуриуми нормално образуват по няколко стъбла, което увеличава декоративните им качества. Много важен за доброто развитие на антуриумите е изборът на почва. Тя трябва добре да държи растението, да запазва влагата и хранителните вещества, добре да пропуска въздуха.
Съдът за засаждане трябва да бъде доста обемист - с диаметър 28-35 см, в който кореновата система да се разположи удобно. Образуването на въздушни корени при стайните хибриди е ограничено, но за да получава цветето достатъчно кислород, те трябва да се съхраняват, като се обвиват във влажен мъх, докато достигнат почвата.

Нужна е висока влажност на почвата и въздуха

Като представители на сем. Ароидни антуриумите растат в умерено влажна почва и при висока влажност на въздуха. Добре е да се постави саксията в широк съд с вода заедно с подложката. А след поливане водата, която е останала непоета в подложката, непременно се излива.
Обилната светлина е жизнено необходима за това цвете, но преките слънчеви лъчи могат лесно да го погубят. Най-добре се чувства при температура между 20 и 28 градуса. Тъй като това е мощно растение, което поглъща големи количества хранителни вещества, подхранването е задължително.
21.04.2012 г. / Стойка Жекова
Най-четеното в "Рецепти за градината"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022