28.09.2022 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  4423  |   0  
Танацетум (вратига)
Tanacetum
Род Танацетум сега включва градински растения, които поради голяма прилика са били вписвани под имената пиретрум и матрикария. Има многогодишни видове за бордюра и за алпинеума, както и многогодишни с кратък живот, които се отглеждат като полуиздръжливи едногодишни растения. Най-популярният многогодишен вид е Т. кокцинеум. Подходящ е за цветния или смесения бордюр; предпочитано цвете от аранжорите на цветя. Големите съцветия са разположени поединично над дълги стъбла, а листата са перести. Съцветията на обикновените сортове са с ясно изразен централен диск, а кичестите са по-дребни, с многобройни миниатюрни езичести цветчета, заобиколени от външен пръстен от по-големи цветчетата. След прецъфтяване винаги отстранявайте цветоносните стъбла, за да предизвикате втори цъфтеж. По-ниските многогодишни видове се отглеждат заради сребристите листа, а не заради подобните на копчета бели или жълти съцветия. Т. партениум е видът, който се отглежда като едногодишно - в края на лятото компактната туфа от листа се покрива с цветове като възглавнички и прилича на миниатюрна хризантема.
Сортове: Т. кокцинеум е с височина 45-75 см; бели, розови или червени съцветия (5 см) през май - юни. Обикновени сортове - Brenda (тьмнорозов), Eileen May Robinson (розов), Robinson’s Red (червен), Snow Cloud (бял) и James Kelway (тьмнорозов). Сортове с кичести съцветия са Aphrodite (бял) или Vanessa (розов с жълт център). Осигурете подпорки за стъблата и поливайте при сухо време. Т. вулгаре е по-подходящ за градина с диви цветя, отколкото за бордюра - стъблата са високи 90 см, листата - перести, а дребните, подобни на копчета жълти съцветия цъфтят в края на лятото и през есента. Т. хараджании и Т. дензум са джуджетата за алпинеума, които ще откриете най-лесно. Образуват туфи от перести сребристосиви листа, а през лятото се появяват жълти съцветия. Съцветията на Т. хараджании са по-дребни (0,25 см) от съцветията на Т. денсум (1 см). Т. партениум (Матрикария екзимия) е видът, който се отглежда като полуиздръжливо едногодишно - височина 10-30 см; бели или жълти съцветия (2,5 см) през юли - септември. Обикновеният сорт White Star вече не се намира лесно, но в повечето каталози ще откриете кичести сортове. Сферичният Golden Ball е популярен, но най-разпространени са кичестите съцветия с външен пръстен от по-големи езичести цветчета - Snow Ball, Snow Puffs, Butterball и Lemon Santana.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства; вирее най-добре на ярко слънце.
Размножаване: Многогодишни: разделете туфите напролет. Едногодишни: засейте семена през февруари - март при 8-10°С; разсадете в края на май.
21.02.2012 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022