03.06.2023 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  4351  |   0  
Петуния
Petunia
Преди години петуниите бяха раздърпани растения със скучни розови цветове. Сега разнообразието от багри и размери е голямо, а самите растения са изправени, стелещи се или пълзящи. Петуниите се превърнаха в едни от най-предпочитаните растения за лехи, а разпростиращите се и стелещите се видове се засаждат масово в качета, прозоречни первази и висящи кошници. Почти всички съвременни сортове са първо поколение хибриди с обикновени или кичести цветове, с гладки или къдрави краища на венче-листчетата. Може да са в една, две или много багри, с венчелистчета, подобни на венчелистчетата на карамфилите и с широки бели краища или на ивици за получаване на звездоподобен ефект. Петуниите се чувстват най-добре на горещо и сухо. Може да започнете от семена, но ще ви е трудно. По-добре е да купите разсад, да го отгледате под стъкло и да го разсадите, когато минат студовете. Пензирайте връхчетата, когато стъблата достигнат 10-15 см височина. Когато купувате готови за разсаждане растения, избирайте онези, които още не са започнали да цъфтят. Намалявайте височината на стъблата, които са започнали да се източват и редовно отстранявайте мъртвите цветове. Предпазвайте от голи охлюви, а по време на цъфтеж подхранвайте с обогатен с поташ тор.
Сортове: Многобройните сортове на П. Хибрида се разделят на четири групи. За разсаждане в лехи се препоръчва групата Multiflora - височина 15-45 см, цветове (5 см) през юни - септември. Цветовете са доста дребни, но са многобройни и издържат на дъжд повече от по-едрите. Поредицата Resisto напълно отговаря на това описание, както и съвременните поредици Frenzy, Carpet и Primetime, които са с доста по-големи цветове. Петуниите от групата Multiflora с най-едри цветове обикновено се наричат Floribunda - например поредиците Celebrity и Mirage. Някои петунии от тази група се разпростират много, стъблата им достигат дължина 60 см - потърсете поредиците Purple Wave и Cascadia. Кичестите Multiflora (Delight, Duo Mixed и др.) с подобни на карамфили цветове не са толкова издръжливи, колкото обикновените.
Петуниите от групата Grandiflora са с по-големи цветове, които достигат дължина 10-12,5 см, но не са толкова многобройни, а и растенията като цяло не са компактни. Поредици с многобагрени цветове с ясно изразени жилки са Express, Cloud, Falcon и Daddy. Цветовете на Ice са с бели краища. Picotee Mixed е с ефектни вълнисти венчелистчета. Най-издръжливи на дъжд са спечелилият награда Lavender Storm (бледолилав) и Prism Sunshine (жълт). Super Cascade е с широко разпростиращи се стъбла, но не е истинско стелещо се растение. За големи и кичести петунии с накъдрени венчелистчета изберете Giant Victorious, Harmony, Pirouette и Bouquet.
Петуниите от групата Milliflora са с много цветове с диаметър около 2,5 см. Поредицата Fantasy (Junior Petunia) образува куполи, високи 15 см и покрити с дребни, открити цветчета, които цъфтят през цялото лято. Издържат добре на дъжд. Това важи и за поредицата Million Bells. Тези растения са с разпростиращи се стъбла и сини или розови цветове с жълти гърла.
В групата Surfinia са единствените истински стелещи се петунии със стъбла, дълги 1,2 м. Напролет си вземете вкоренени резници (не семена). Багрите са най-различни. Известни сортове са Blue Vein, Purple Mini и Hot Pink, подходящи за засаждане във висящи кошници.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства, песъчлива. Изберете слънчево място.
Размножаване: Засейте семена през януари - март. Не е лесно - температурата трябва да е между 21-24°С. Разсадете в края на май.
29.11.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023