26.09.2022 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  4595  |   0  
Аукуба
Aucuba japonica
Аукубата е вечнозелен японски храст, който при стайни условия достига до 1,5 метра височина. Има изправени, силно разклонени зелени стъбла и големи кожести листа с дължина до 20 см и ширина до 6 см. Те са назъбени по краищата и са оцветени или светлозелено, или са изпъстрени с жълти петна, сякаш огрени от слънчеви лъчи. Точно заради пъстролистната форма растението е известно като “златно дърво”. Цветовете са червеникави и дребни, без декоративна стойност. Плодовете обаче – яркочервени и сравнително едри, са много красиви. Те могат да дадат семена само при изкуствено опрашване, защото аукубата е двудомно растение. В никакъв случай не бива да се ядат, защото са отровни.
Аукубата е много невзискателно растение. Чувства се отлично както в добре отоплени, така и в прохладни помещения. Най-добре й е на полусенчесто място, но бързо се приспособява както към сянката, така и към яркото слънчево греене. Ако искаме да украсим с аукуба сенчесто място, подходящо е растение с едноцветни листа.
През зимата аукубата най-добре си отдъхва при температура между 8 и10 градуса. Тогава поливането е символично, колкото да не изсъхнат корените. Лекото засушаване въобще не й вреди, докато прекомерното овлажняване на почвата може да доведе до появата на черни петна по листата, а също и до загниване на корените.
Ежегодното пресаждане не е задължително. Пресажда се когато съдът, в който вирее, отеснее. Подходящата почва се получава при смесване в равни части от градинска пръст, листовка, добре угнил оборски тор, торф и пясък. Не бива да се забравя, че месестите корени на аукубата са много крехки. Затова пресаждането трябва да се извършва много внимателно.
За да се оформи красива корона, при първите признаци на нов растеж през пролетта клонките се подрязват, а на останалите върховете се прищипват. Отрязаните клончета се използват за размножение. Те лесно пускат корени във вода или направо във влажна почва. Ако разполагате с две разнополови аукуби, можете да ги опрашите с малка четчица и ще получите семена, които лесно поникват и получените млади растения растат бързо.

Тайните на успеха

Светлина: Няма претенции, лесно се приспособява към наличните условия.
Вода: През лятото се полива редовно и обилно, а през зимата съвсем оскъдно.
Влажност на въздуха: Може да расте при всички условия, но при често къпане и пръскане се развива особено добре.
Подхранване: От май до август с комбинирани торове за листнодекоративни растения.
30.10.2011 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022