Градина » Ананас

 Ананас
Ananas

Ананасът е член на прочутото семейство Бромелиеви. Всички познаваме прекрасния му аромат и вкус, а много хора, подведени от големината на плода, мислят, че расте на огромни дървета някъде в тропиците. Това за тропиците е вярно, но иначе ананасите са многогодишни тревисти растения. Петте вида, които включва родът, произхождат от Централна и Южна Америка. Ние познаваме качулестия ананас (A. comosus), който отдавна присъства на трапезата ни. Твърдите му сиво-зелени листа са лентовидни, по краищата са покрити с остри бодли. Те са събрани в плътна розетка, която достига до 80 см височина. От съцветието, съставено от многобройни, плътно сраснали тръбести цветчета, се формира едрото оранжев-кафяво съплодие. Ако разполагаме с по-голямо отопляемо помещение, можем обаче да си отгледаме ананаса като украсно растение, а когато узрее, да се насладим на вкуса му.
С растението може да се сдобием от цветарския магазин или да си го вкореним сами. За целта трябва да купим зрял ананас с изцяло запазена връхна листна розетка. С остър нож отрязваме розетката с част от съплодието и десетина дни подсушаваме срязаното място на тъмно. След това напудряме отреза с прах от счукани дървени въглища и засаждаме розетката в плитка и широка саксия, добре дренирана.Засажда се съвсем плитко. Почвата се съставя от чимовка и листовка, добре разложен торф и едър пясък (3:2:2:1). След това се полива с топъл светлорозов разтвор от калиев перманганат и саксията се поставя в минипарник – т. е. в полиетиленов плик, който се връзва отгоре. На светло (но не слънчево) място при температура около 20-25 градуса вкореняването става за 1-2 месеца. Това се познава по появата на млади листа.
Ананасът е светлолюбев, затова му се предоставя слънчево място. През зимата той навлиза в период на покой и трябва да се държи при температура около 15 градуса, без да се полива. През пролетта почвата отначало се навлажнява, след това започва редовно поливане с топла (около 30 градуса) вода . Подхранва се 2 пъти месечно с разтворен органичен тор. Скоро ананасът ще цъфне, а плодът ще е готов след около 6 месеца. След като узрее плодът, розетката на ананаса отмира. За да не останем без такова растение, трябва своевременно да вкореним страничните и прикореновите розетки, когато достигнат дължина 15 см.

Тайните на успеха

Светлина: Обича силно слънце.
Вода: През лятото се полива редовно, през зимата поливането спира.
Влажност на въздуха: Висока, пулверизира се.
Подхранване: През лятото 2 пъти месечно.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Съхранете дините до зимата

Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висок...

Как да си отгледаме цветна топка

Всички са виждали красивите саксии с хризантеми, които приличат на голяма цветна топка, но малцина знаят, че този ефект се постига с малко, но постоянни усилия. Освен външните фактори светлина, топлин...

Овошките обичат фасула

Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обога...

Кога и как се пикират доматите?

Доматените растения се пикират при наличие на първа двойка и зачатъци на втора двойка същински листа (кръстосване). Пикирането се прави, за да се увеличи хранителната площ и обемът на въздуха. Вечерта...

Начало