20.10.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  13223  |   0  
Късните домати са истинско предизвикателство
Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите.
За късно производство се избират ранни сортове, защото имат по-къс вегетационен период. И късните домати се отглеждат чрез разсад. Подходящото време за сеитба на семената е началото на юни. Разсадът се отглежда на открити лехи. Растенията не се пикират и затова сеитбата трябва да е по-рядка - 3-4 г семена на 1,5-2 кв. метра. Това стига за 100 кв. м късни домати. Семената на доматите никнат бързо. След като се покажат стръковете, може да се разредят. Почвата се поддържа умерено влажна.
През юни валежите все още са чести и някои дъждове може да отменят поливките. Но това е месец, в който условията за нападения от гъбни болести, преди всичко картофена мана и кафяви петна, са твърде благоприятни. Затова разсадът се пръска на няколко пъти профилактично с купроцин, бордолезов разтвор или друг подходящ фунгицид. Последното пръскане е ден-два преди разсаждането. Когато лехата е подготвена от богата торопочвена смес, подхранване не се налага. Изостават ли растенията в развитието си, трябва да им дадете минерални торове.
Разсадът става готов за около 30 дни - към началото на юли. Дотогава трябва да се подготви мястото. Най-добре да е освободено от градинския грах, салатите, ранното зеле, ранния зелен фасул. След ранни картофи не бива - имат много общи болести и неприятели с доматите.
09.06.2012 г. / Мария Манолова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021