22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1726  |   0  
Засадете си и малко резене
Наричат го още аптекарски копър, влашки копър, мореч. Растението прилича на копъра, но и съществено се отличава от него. Копърът е едногодишен, с къси листни влагалища, а резенето е многогодишно или двугодишно, изправено и високо до метър-два. Листата му са с дълги улейовидни дръжки. Резенето има две разновидности. Едната е обикновената. Отглежда се за семена, които се използват за ароматизиране на храни. Другият вид е градинският, отглежда се като зеленчук. В основата на растението се образува удебеление, наричано кочанче. Тази разновидност на резенето е ценна диетична храна. Съдържа етерични масла, захари, нишесте, белтъчни вещества, витамин С, каротин. Има газогонно, пикочогонно, откашлечно и възбуждащо апетита действие. В свеж вид го употребяват като десерт, добавят го към салатите, задушават го.

Иска повече слънце

Резенето вирее на богати песъчливо-глинести почви, в райони с повече слънчеви дни в годината. Засява се напролет, когато почвата е добре затоплена, или предварително се отглежда разсад. Редовете да са на разстояние 40 см. Семената се заравят на 1-1,5 см дълбочина. След като се появят първите същински листенца, стръковете се прореждат на 20-25 см един от друг

Стъблата се загърлят, стават нежни

През вегетацията посевът се окопава и подхранва. Когато стъблата започват да надебеляват, леко се загърлят, за да се постигне нежност и сочност на месестите удебеления. Прибира се, когато кочанчетата станат едри като ябълка. Листата се изрязват на височина 15-20 см.
Отпадналата зелена маса е добра храна за животните. Там, където есента настъпва рано и зимата е студена, растенията се откопават с буца пръст и се заравят в парник.
01.08.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021