22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2601  |   0  
Погрижете се за ранните домати
Засаждането на ранните домати на открито става възможно, когато е преминала опасността от слани и почвата на дълбочина 10 см се е затоплила до около 12 градуса. Това време настъпва през втората половина на април, по-рано в южните райони на страната, и до края на месеца – в Северна България и по-високите полета. В дворните градини, които се отличават с по-топъл микроклимат, може да се пристъпи и по-рано към засаждане върху известна част от определената площ, но за целта е необходимо да се разполага с т. нар. рисков разсад (примерно 1/3 повече от необходимото за цялата площ). По-рано засадените растения, в случай, че не пострадат от слани, ще встъпят и по-рано в плододаване.
Ранните високостъблени домати се отглеждат на бразди на разстояние 75-80 см между редовете и на 30-35 см между растенията в реда. Растенията се засаждат на една трета от дъното на браздата и толкова дълбоко, колкото дълбоко са били в разсадната леха. Всяко растение се полива с малко вода, независимо от влажността на почвата, за да се постигне по-добър контакт между корени и почвени частици. Подходящ начин на оглеждане е и ленточният по схемата 110 см между лентите, 50 см между редовете в лентата и 25-30 см между растенията в редовете (110 + 50/25-30). Възможно е да се отгледат и на равна леха. Схемата е същата, само мястото на засаждане се измества. Равната леха е особено подходяща за отглеждане на нискостъблени (безколови) домати, тъй като стъблата с плодовете полягат на суха повърхност, докато поливната вода протича между лехите.
До ден-два след разсаждането проличава дали растенията са се прихванали. Ако има загинали, на тяхно място се засаждат нови от резервния разсад – не съвсем на същото място, а малко встрани.
Сортовете ранни домати обикновено са високостъблени и се нуждаят от опора. За опора може да послужат какви ли не колове, но естетиката ни задължава те да бъдат еднакви, още по-добре боядисани и поставени така, че да образуват прави редици. Стъблата на доматите може да се привържат и към специално изградена телена конструкция.
До няколко дни след разсаждането се извършва и първото окопаване. То може да бъде придружено от подхранване с азотен тор – по 20-30 грама на квадратен метър амониева селитра.
За да наедреят правилно плодовете и да узреят по-бързо, от значение е колтученето, т. е. премахването на страничните израстъци по стъблото, които се появяват в основата на листата. Тези израстъци се превръщат в странични стъбла и докато се развиват, използват хранителните вещества, които биха послужили за развитието на централното стъбло. Затова трябва да се премахват веднага след появяването им, преди да са пораснали до 3-4 см. Първите колтуци се появяват скоро след засаждането. Колтученето продължава до момента на прекършването на върховете на растенията (задънването), което се прави по-късно – след появата на 4-то – 6-то съцветие.
26.04.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021