22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1770  |   0  
Засейте резенето направо в лехата
Резенето може да се отглежда като едногодишно, двугодишно и многогодишно растение. Било е известно на египетските лекари, почитали са го и древните китайци, индуси, римляни и араби. Плиний Стари пише, че билката усилва зрението. През Средните векове се е отглеждало в цяла Западна Европа. Използват се плодовете и зелените части на растенията, които имат приятен аромат, подобен на анасона, и сладникав вкус, близък до копъра.
Билката има също спазмолитично, газогонно действие и засилва храносмилателния процес, успокоява болките в бъбреците и пикочния мехур, облекчава дишането. Увеличава млякото на кърмачките.
Растението се размножава чрез семена. Те се събират в края на лятото от двегодишни растения от центъра на цветоносния сенник. Най-добре вирее на пясъчно-глинести почви, добре огрявани от слънцето. През есента почвата трябва да е добре изорана, наторена. Напролет се правят редове през 35 - 40 см и семената се засяват в тях. Не засявайте резенето близо до кимион, защото няма да получите плодове.
Редовно окопавайте растенията през вегетацията и ги почиствайте от плевели. Зелената маса, получена през първата година, е отлична храна за домашните животни. Плодчетата ще берете едва през втората по време на восъчната им зрялост. След като ги ожънете, направете малки снопчета, за да доузреят. След това ги счукайте и приберете семената, поставете ги на проветриво място, за да изсъхнат окончателно. След като сте обрали семената, може да извадите и корените, които също се използват.
17.04.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021