Градина » Капризни ли са зеленчуците?

 Капризни ли са зеленчуците?

Производството на зеленчуци не е сложна дейност, но изисква някои познания и умения, които дават възможност за точното спазване на технологичния процес. Всичко трябва да бъде извършено на подходящото място и в най-подходящия срок за определеното растение. Накратко - различните зеленчукови култури имат различни биологични особености и изисквания за своето развитие. Какво е най-важното което трябва да знаем за да преценим какво бихме могли да отгледаме успешно.

На студено виреят само някои

Според температурните изисквания, отглежданите у нас зеленчуци могат да се разделят на две основни групи. Първата са взискателните към топлината – краставици, пипер, дини, пъпеши, тикви, фасул, патладжан, домати, царевица и бамя. Оптималната температура за развитието им през вегетацията е между 20 и 30 градуса. При 10-12 градуса, растежът им спира. За кратък период биха могли да понесат спадане на температурите до -1 градуса, а при продължително застудяване загиват още при 3-4 градуса. Втората група включва невзискателни към топлината (студоустойчиви) – бакла, грах, ряпа, репички, различните вариетети зелета, моркови, магданоз, копър, пащърнак, спанак, салата, цвекло, лук, чесън, праз и всички многогодишни, като хрян, аспержа, джоджен, майорана и др. Оптималните температури за развитието им са между 15 и 20 градуса. Те понасят продължителен период при -5 градуса, а по-устойчивите видове до -10 градуса.

Светлината не винаги е полезна

Друг важен фактор е светлината. В това отношение някои са много взискателни, така наречините силно светлолюбиви, като домати, пипер, бамя, патладжан, дини, пъпеши, тикви, фасул и др. Те не понасят зясенчване. По-слабо светлолюбиви са марковите, лук за пера, чесън, салатно цвекло, магданоз и др. Те могат да се развиват нормално и в райони с по-голяма облачност през вегетацията. При някои култури, като цветното зеле и листната целина, нуждата от светлина през периода непосредствено преди формирането на главата и съответно листната маса (целина) силно намалява, дори е нежелана. При ревена, цикорията, аспержата, не само че не е необходима, но може да се окаже вредна за развитието им и да влоши вкусовите качества. Трябва се има предвид обстоятелството, че светлината трудно се регулира на открито.

Почвата е от голямо значение

Следващия по ред фактор е влагата в почвата и въздуха. От тази гледна точка основните групи са три. Силно взискателни – спанак, салати, зелевите вариетети, лук, чесън, праз, репички и целина. Взискателни – краставици, домати, пипер, патладжан, бамя, картофи, моркови магданоз, фасул и грах. Слабо взискателни – захарна царевица, тиква, пъпеши и диня.
Това разпределение е условно и се мени от външните условия, от производственото направление – ранно или късно производство и др. Но все пак е ориентир, в случай че дворът е без възможности за напояване или с плитки подпочвени води.
Не на последно място и много важен фактор е видът на почвата, механичният състав и реакцията, защото много култури имат специфични изисквания в това отношение. Затова преди да засадите зеленчуци в градината си, се информирайте за техните капризи.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ако ви потрябва селим

На някой пазар може и да го намерите, но може да си го отгледате в двора. Наричат го още девесил или смил. Листата и корените му се използват като подправка в супи, варива, салати. Плодовете влизат в ...

Как да запазим арпаджика до пролетта

Купеният арпаджик може да се съхранява до посаждането му в сухо помещение. При висока температура той може да изсъхне, а при понижаване възниква опасност от стрелкуване на най-големите луковици. Разси...

Изпратете карфиола в лехата

Цветното зеле за късно есенно производство се засажда до към средата на юли. При късно разсаждане в години със студена есен много от растенията не образуват глави. Между растенията в реда се оставят 4...

Как да различим мана от оидиум

Маната и оидиума са гъбни болести, които нападат всички зелени части на лозата. Борбата за тях се води през целия вегетационен период - от началото на развитието до началото на узряване на гроздето. А...

Начало