22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3038  |   0  
Празът се нуждае от много грижи
Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и под формата на различни супи и ястия. Той съдържа значителни количества витамини, органично свързана сяра и фосфорна киселина.
След като е засаден разсада на постоянното си място, грижите продължават. През вегетацията се окопава няколко пъти, за да се унищожат плевелите и почвата да се разрохква с цел да проникне достатъчно въздух до кореновата система. Окопаването се прави плитко на 4-5 см. Прекопава се след поливане и просъхване на почвата. Полива се често и до късно през есента. Не трябва да се допуска засушаване, защото се потиска развитието на растенията, влошава се качеството и добивът намалява. Добре е през септември да изрежете листата му.
Празът се подхранва с азотни торове 1-2 пъти, с по 1-1,5 кг на 100 кв.м. Полезна е и поливката с размит оборски тор. Прибира се късно през есента, в началото на ноември.
27.08.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021