22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  5981  |   0  
Пренесете разсада в лехата
За да не страда разсадът, е добре по-голяма част от кореновата му система да се извади с почвата, която го обвива. Затова направете обилна поливка в деня преди изваждането на растенията. Отглежданите в обикновени или в торови саксийки стръкове се разсаждат най-лесно, защото при тях кореновата система не е нарушена и лесно се прихващат на новото си място в градината.
Другото важно условие е да изберете най-развитите и здрави растения. Болните и слабите изхвърлете. Сортираните разсади поставете в подходящи съдове, покрийте ги с мокри материали. Пикораните да се разсадят във възможно най-късо време. При по-големи площи работата да приключи за не повече от 3 до 5 дни. Непикираният разсад трябва да се засади още същия ден или най-късно на следващия след изскубването .
Разстоянията между и в редовете трябва да са съобразени с изискванията на различните зеленчукови култури и с начините на обработка. Има значение също и почвата и запасеността й с хранителни вещества. Много гъстото засаждане понижава добивите.
Добре е разсажданато да става през облачни дни. Растенията се поставят на дълбочина от 3 до 8см и тя зависи от типа на културата. Доматите и патладжанът понасят без смущение удълбочено засаждане, когато почвата е добре аерирана и така адвентивните корени се развиват добре. Целината обаче не обича да е на дълбоко.
Почвата около засадените растения се уплътнява, за да прилепне плътно до кореновата система. Непосредствено след това се полива.
30.04.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021