20.10.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3724  |   0  
Краставици ще берете от декември до юни
Ако в началото на ноември сте засели семената на краставиците за есенно-зимно (ранно) производство, в края на декември ще берете първите плодове. При добро гледане чак до края на юни ще имате пресни зеленчуци.
Оранжериите могат да се използват през цялата година. Ако се засадят през февруари до началото на март, вегетацията продължава до средата на юли. Това е зимно-пролетното (средно ранно) производство. А ако се използват благоприятните климатични условия през лятото, плододаването започва през септември и към края на ноември може да се зареждат есенно-зимните краставици.
Освен дългоплодните сортове, които основно се ползват за оранжерийно производство, може да изберете и корнишоните, те са подходящи за преработка и за консумация в свежо състояние. За да сте сигурни, че ще получите здрави растения, преди сеитбата обеззаразете семената, като ги накиснете в 3% разтвор на перхидрол за 20 мин, после обилно ги промийте с течаща вода и ги просушете.
Семената се засяват в щайги (4х4 см) или в кофички. За да поникнат, е необходима температура 28-30 градуса. След 3-4 дни растенията се показват. Тогава температурата на въздуха се понижава за 3-4 нощи на 16-17 градуса, което предпазва стръкчетата от изтегляне. Разсадът се пикира, когато котиледоните са се появили, разтворени са и вече са позеленели. Използват се пласмасови саксии с диаметър 12 см. В слънчевите дни температурата трябва да е 22-24 градуса, а в облачните – 20-22 градуса, през нощта – около 19 градуса. Почвата в саксийките също трябва да е с оптимална температура около 20-22 градуса, а влажността на въздуха 80%. Поливайте само със затоплена вода.
През есенно-зимния сезон се използва биотопливо от пшеничена слама. Преди да се извадят от саксийките, растенията се поливат и се поставят в оформените гнезда щом температурата в балите спадне до 29-30 градуса.
24.12.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021