Градина » Фъстъците са готови за прибиране

 Фъстъците са готови за прибиране

Към изваждането на фъстъците се пристъпва, когато семената в растението узреят около 75-80%, което при сортовете Калина, Садово 2609, Росица и Кремена се установява по червената окраска на семената. Този период обикновено настъпва в края на септември. При сорта Орфей узряването не може да се установи по окраската на семената, която е светла. Най-сигурният начин да се установи дали семената вече са зрели е, когато с джобно ножче се изстърже кожичката на плода. При узрелите плодове и семена след премахването й се показва тъмнокафява до напълно черна окраска на долния пласт, която при ранните сортове прониква и във вътрешната част на черупката под формата на черни точки или петна. Други признаци, по които може да се установи дали семената са узрели е лесното откъсване на плодовете от дръжките и повяхване и пожълтяване на листната маса.
Подрязаните растения се изваждат от почвата, изтръскват се от пръстта и се събират в редове с изправени нагоре плодове, за да се сушат на полето. Трябва да се има предвид, че от качеството на подреждането на растенията в редовете зависи в много голяма степен добивът и качеството на продукцията. При плътното подреждане на растенията в редовете, когато те не са изправени добре и плодовете им лежат върху почвената повърхност, няма достатъчно добра вентилация. Сушенето се удължава и изсъхват само огряваните от слънцето и духани от вятъра плодове. Във вътрешната част на редицата растенията и плодовете остават влажни, и най-често мухлясват.
Когато вършитбата ще се извърши с комбайн, високата влага в растенията и плодовете е причина овършаването да става трудно, с много загуби и натрошена ядка. За да се подсушат отново растенията и плодовете, преди вършитбата се налага редиците да се обръщат повторно, при което узрелите и сухите плодове падат на земята. Това изисква допълнителни разходи по обръщането на редовете и ръчното събиране на плодовете от земята, с което се оскъпява продукцията.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Познавате ли японската слива

Напоследък в нашите хипермаркети често се предлагат едри и атрактивни японски сливи. Затова е обясним големият интерес сред любителите овощари. Японските сортове сливи се отнасят към вида Prunus sal...

Морковите влизат в лехите

У нас морковите се засяват преди зимата, рано напролет и късно през лятото. Първият начин осигурява по-ранна и по-качествена продукция. Най-подходящи са равни или слабо наклонени на юг места с богат...

Три надеждни начина за съхраняване на морковите

Изборът им ще зависи от добитото количество и от преценката на собствените ви възможности. Начин № 1 Ако сте произвели повечко, може да предпочетете съхранение в ровник. Ровникът предстваля...

Колцувайте лозите през 3-4 години

Колцуването се прави 10-12 дни след прецъфтяването на лозите, когато завръзите са колкото грахово зърно. Чрез тази операция се спира движението на асимилати от листата към корените и те се натрупват в...

Начало