Градина » Вкусни зеленчуци от бедна почва

 Вкусни зеленчуци от бедна почва

Изборът на място за зеленчукова градина не е никак лесен. Зеленчуковите култури са много и разнообразни, имат различни изисквания към климатичните и почвените условия, дори и през отделните си фази на растеж и развитие. Те се отнасят различно към топлината, водата, светлината, продължителността на деня и хранителните вещества. За всичките зеленчукови култури добрата почва трябва да е дълбока, рохкава, със зърнест строеж водо и въздухопропусклива, топла и достатъчно богата на органични вещества, неутрална или със слабо алкална реакция.
Ако мястото, което използвате за отглеждане на любими зеленчуци е с тежка и глинеста, много плитка, с близка подпочвена вода или лека, чакълеста, бедна на хранителни вещества почва, ще трябва да предприемете някои мерки. Тежката и студена почва се примесва всяка година, когато се обработва през есента, с оборски тор или компост. Излишната вода при непропусклива подпочва или с близки подпочвени води се отвежда с дренажни канавки. Ако почвата е плитка, тя се продълбочава всяка година с 2-3 см за сметка на подпочвата и се подобрява чрез внасяне на органични вещества (оборски тор, компост, торф), тъй като зеленчуковите култури не понасят мъртвица. Каменливата и чакълеста почва се почиства от камъните и ако е много лека, песъчлива и бедна, се тори с оборски тор или компост. Ако се установи, че почвата е кисела, тогава се варува през есента преди дълбоката обработка на 100 кв.м с 50–100 кг сатурачна вар или с 10-15 кг варова пепелина, която се разхвърля равномерно и размесва с целия почвен пласт. След това се обработва няколко пъти.
Така след като подобрите качествата на почвата, може да очаквате и добра реколта от отглеждането на желаните зеленчуци в градината.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не мокрете листата на еписцията

Едни от най-ефектните ампелни растения за вътрешна украса са еписциите.Техните мъхнати листа, проблясващи в сребристи, бронзови или медни оттенъци, са извънредно декоративни и привлекателни, а когато ...

Препоръчителни растояния за засаждане

На любителя градинар често му се иска да засади повече зеленчуци на малката площ, която може да отдели в двора. Това става причина да засажда и по-нагъсто растенията. Развивайки се обаче, те започват ...

Подгответе мястото за новото лозе

Лозе може да се сади през есента или през пролетта. Препоръчва се обаче пролетното засаждане през втората половина на март и началото на април. Есента е подходящото време да се подготви и да се обрабо...

Не подценявайте алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Начало