22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3106  |   0  
Побързайте да засеете ранното зеле
Главестото зеле се отнася към студоустойчивите култури. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 16-18°С. Във фаза розетка добре вкоренените растения при някои сортове издържат и до минус 15°С, а при снежна покривка през зимата и до минус 17°С. Това дава възможност да си отгледате ранно зеле чрез есенно засаждане в по-топлите райони на страната. За това производство е необходимо да спазвате сроковете на сеитба и да засаждате подходящи сортове. Отгледайте разсад на открити лехи, а засадете 30-40 дни след поникването, когато все още почвената температура спомага за по-доброто вкореняване до настъпване на трайно застудяване. Така растенията презимуват по-добре.

Засадете на подходяща почва

Главестото зеле се развива най-добре на глинесто-песъчливи, добре аерирани и дълбоки влагоемни почви. Тези изисквания са особено необходими да спазвате при късното есенно производство. Зелето е взискателно и към хранителния режим особено по време на нарастване на зелката.
За по-топлите райони на тракийското поле подходящи дати на сеитба са 1-10 септември, а на засаждане 10-15 октомври. Растенията се засаждат по средата на тирове на разстояние 60/30 см. До настъпване на застудяването те се окопават и се загърлят добре, като листата и вегетационния връх се остават открити.

Имате работа и през пролетта

Рано през пролетта се подхранва с азотен тор, окопава се и при нужда се полива. Големи са и изискванията на зелето към влажността на почвата по време на формиране на зелката. Това се дължи на голямото изпарение на листата, което се определя от тяхната особеност. Реколтата започва да се прибира в началото на май и завършва до края на май, значително по-рано, отколкото при традиционното пролетно производство.
31.08.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021