12.08.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4014  |   0  
Време е да засадите късните домати
Семената на късните домати се засяват обикновено от края на май до 10 юни. Разсадът се отглежда на открити лехи. При подготовката им се наторяват балансирано с азотни, фосфорни и калиеви торове, като за 10 кв.м се разхвърлят около 80 г амониева селитра, 150 г суперфосфат и 60 г калиев сулфат. Лехите се прекопават, торът се размесва с почвата. Оформят се ниски лехи с ширина 1 метър. Понеже разсадът не се пикира, сее се по-рядко с норма 1,5 г/кв.м. За да се осигури достатъчно разсад за 100 кв. м са необходими 2,5 кв.м площ. След сеитбата семената се покриват с 1-2 см пресята парникова почва и леко се притъпква. До поникване на младите растения лехите се покриват с рогозки. След поникването им редовно се плеви, полива се внимателно за да не прерастнат растенията и се подхранват. Разсадът е готов за около 30-35 дни - към началото на юли.
Младите растения се засаждат на разстояние 80х30 см на северната страна в основата на тировете и се поливат внимателно с хладка вода. Грижите по тях се състоят в 2-3 окопавания, като след всяка поливка междуредията леко се разрохкват. Зо зачервяване на плодовете се полива 5-6 пъти (зависи от времето), а по време на беритбата 3-4 пъти.
Високостъблените сортове късни домати се отглеждат на колове, редовно се колтучат и прекършват след 6-7 завръз на върха. Беритбата им започва към края на август и продължава през септември и октомври.
За късно производство на домати трябва да се подбират сортове с твърди, плътни, издържливи на съхранение плодове, да се зачервяват равномерно по време на доузряването, запазвайки външния си вид. Подходящи за тези изисквания са плодовете на високостъблените сортове Балкан, Кристи, а от нискостъблените - Елена, Прима и др.
01.07.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022