Градина » Зелето мрази горещината

 Зелето мрази горещината

Зелевите никак не обичат горещината и сушата. И е обяснимо, тези култури са студоустойчиви. Оптимални на растежа и развитието им са температури между 16 и 18 градуса. Особено късното главесто зеле и карфиолът обичат по-хладно време, много почвена и въздушна влага. Горещините около 30 градуса не са толкова страшни, ако редовно се полива или често валят дъждове. Добре е въздушната влага да се поддържа над 60 процента. Когато е по-малко, растежът се забавя, розетките на цветното зеле остават недоразвити и слабо облистени, изглеждат като предварително застарели, восъчният налеп на листата се увеличава. Тогава трябва да се полива по-често, през 1-2 дни, особено ако почвата е лека.
При много ниска влажност (30-35%) главестото зеле и карфиолът даже не образуват глави. Качествени глави - бели, плътни, тежки и с нежна структура, се формират при 14-20 градуса, когато времето през есента захладнее. При високите температури зелките са рехави, меки и дребни. Главите на карфиола пък стават леки и груби, понякога се разпадат на цветоносните разклонения и прорастват.
Критична е фазата, когато започне завиването и образуването на зелките и главите на цветното зеле. Това е приблизително времето в края на август. Тогава нуждата от редовни поливки е голяма. За предпочитане е дъждуването, което освежава растенията и повишава въздушната влажност.

Не прекалявайте с азота

Няколко дни след разсаждането, което обикновено е в началото на август, китайското зеле се подхранва с 1-2 кг амониева селитра на 100 кв. м. и се окопава. Внимавайте обаче да не прекалите с подхранването, защото тази култура има голяма склонност да натрупват нитрати.

Бълхите нападат най-често броколито

Зелевите бълхи са няколко вида дребни и скачащи бръмбарчета. Едни са тъмносиви с метален блясък, други са с две надлъжни жълти ивици на гърба. Нападат всички зелеви, а също и овчарската торбичка, дивата ряпа, синапа. Бро-колите страдат много силно. Бръмбарчетата издълбават кръгли ямички главно по периферията на листата, които после изсъхват и окап-ват, а растенията загиват. Ларвите са жълти червейчета, които нагризват корените на младите растения и правят ходове около шийката. Но бълхите разнасят болестта цевна бактери-оза. Затова трябва да се унищожат плевелите - овчарската торбичка, дивата ряпа, синапът. Срещу неприятелят се пръска с някой от препаратите карате - 3ЕОН - 0,02 %, нуреле Д -0,05%, вазтак 100ЕК - 0,025 %, агрия 1050-0,15 %. При по-силно нападение пръскането се повтаря след около седмица.
каре

Без вода алабашите са груби

Високата влажност на почвата и въздухът е особено важна, когато се формират стъблоплодите на алабаша. Ако допуснете засушаване, главите ще загрубеят, а при резки колебания в почвената влажност ще се напукат.

Прекършете върха на брюкселското зеле

Ако сега направите тази малка операция, ще се образуват еднакви по размер зелчета, те ще са и достатъчно плътни. Когато пропуснете това, долните зелчета ще са едри, докато горните ще са все още малки. Решите ли да ги изчакате да пораснат, тогава долните ще прерастат, може дори да загният на стръка. Изходът ще е на няколко пъти да ги обирате.

Автор: Димитрина Петрова

Представяме Ви:

Мъхът съсипва моравата

Създаването и поддържането на мек тревен килим около дома е радост и грижа. Нерядко кадифената гладкост на моравата посърва и тогава са нужни незабавни мерки за спасяването й. Появата на мъх между т...

Вратигата – лекарство и украса

Вратигата (Tanacetum vulgare) е пренесена от Азия. Родът включва около 60 вида. Грубите, разклоняващи се стъбла достигат до 1 м височина. Осеяни са с множество тъмно зелени листа, които са двойно п...

Щитоносни въшки нападат лимона

Щитоносните въшки са едни от най-честите неприятели по лимона. Те са различни видове, но повредите от тях са все едни и същи. Смучат сок и с това ощетяват растението, което в крайна сметка може и да з...

Резитба на прасковата

Всички овощни растения се нуждаят от резитба, но при прасковата тя има решаващо значение за плододаването и дълголетието. Това се дължи на някои нейни специфични особености, които съществено се отлича...

Начало