Градина » Три надеждни начина за съхраняване на морковите

 Три надеждни начина за съхраняване на морковите

Изборът им ще зависи от добитото количество и от преценката на собствените ви възможности.

Начин № 1

Ако сте произвели повечко, може да предпочетете съхранение в ровник. Ровникът предствалява трап с дълбочина 50 см, ширина – 80-100 см, а дължината му е прозвилна - според количество. Почистете извадените от лехите моркови от листата и пръстта, но не ги измивайте. Подготвени по този начин ги наредете на тънки пластове (по 1 морков) в ровника. Станат ли три пласта, посипете ги с умерено влажен пясък и наредете нови три. Така докато напълните ровника. Накрая го покрийте с 20-30 см пръст.
Сложността при този начин е контролирането на тампературата. Трябва да направите приспособление (тръба) в която да спускате и изваждате термометър. Подходящата температура е между 1 и 5 градуса. Станат ли 6, възможно е някои кореноплоди вече да загниват. Тогава вички трябва да се изровят и да се отстранят загнилите.

Начин № 2

Нареждате морковите в касетки, щайги или други подходящи сандъчета, посипвате ги с умерено влажен пясък и ги настанявате в избата. Тя трябва предварително да е дезинфекцирана с 3% синкамъчен разтвор и 10% гасена вар. Задача ще ви е да поддържате оптималната температура от 1-5 градуса чрез отваряне и затваряне на вратите и прозорците и да не допуснете замръзване. Ако влажността в избата е ниска, поставете широки съдове с вода. Тя ще се изпарява и ще повиши въздушната влажност.
При този начин по-лесно може да контролирате състоянието на съхраняваните моркови.

Начин № 3

Замразяването при домашни условия е най-подходящият начин за съхраняване на малко количество моркови, произведени в дворната градина. Това е и най-добрият начин и за запазване на витаминте в тях, преди всичко на витамин А, на който са изключително богати. Естествено, за това служи домашният фризер. Морковите, просто измити и подсушени, нарязвате на кубчета, поставяте ги във фризерните пликчета и ги нареждате в във фризера. Така ще останат непроменени поне половин година. За употреба в кухнята ги използвате направо, без размразяване.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Окопайте пипера

С окопаването се разрушава почвената кора, унищожават се плевелите и се създават условия за добро проветряване и затопляне на почвата. Това е особено важно в началото на развитието на растенията, кога...

При ябълката избирайте не само сорта, но и подложката

Ябълката сравнително добре се приспособява към различни почвени и други условия, което позволява отглеждането й в почти цялата страна. Поради това тя неизменно присъства в любителските смесени градини...

Прегледайте новите фиданки за въшки

Засаждането на здрав овощен материал е основно правило в овощарската практика. По време на отглеждането в разсадниците здравното състояние на материала се контролира от агрономическите служби, които г...

Лукът вече е за прибиране

Ако стане сухо времето, побързайте, след нови дъждове растенията ще подновят вегетацията си Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благ...

Начало