Градина » Изсушете си праскови и смокини

 Изсушете си праскови и смокини

Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат се във фурни на ниска температура. Готови са тогава , когато кръгчетата могат да се огънат като гума.
Едни от най-сладките сушени плодове са смокините! При минимално 9% съдържание на захари, то може да се удвои до 18% при изсушаването им. Този процес се извършва по два начина - естествен и изкуствен. Естественото изсушаване се извършва в тави или дървени табли на сенчеста или проветриво място, но при температура над 30 градуса в слънчево и сухо време. Този вид сушене продължава най-малко 10 дни.
Вторият начин на изсушаване се провежда при автоматично регулиране на температурите и непрекъснато вентилиране. В домашни условия това става във фурната на готварската печка. Сушенето продължава 20 часа и едно денонощие. Режимът трябва да е щадящ за да се запазят вкусовите и ароматните качества на смокините. Протича на следните етапи: първите 8 часа температурата е 55 градуса; вторите се увеличава на 60-65 градуса. След това смокините се изваждат и престояват на стайна температура едно денонощие, после се доизсушават за 4 часа при температура 75 градуса. След като изсушите плодовете те вече са станали двойно по-сладки. Поставете ги в целофанова опаковка и ги съхранявайте на сухо и проветриво място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Все още може да сеете моркови

Рано напролет кореноплодите на засетите предзимно моркови ще ви дарят с ценни за човешкия организъм вещества: каротин (провитамин А), витамини В, и В2 и минерални соли - желязо, калий, калций. Когато ...

Подгответе мястото за тиквите

Народът ни отдавна е забелязал как стават хубави тикви на плет. Това е защото там почвата се обогатява на органични вещества от гниещи растителни остатъци. Но да се отглеждат тикви само по плетища е н...

Осигурете си зелен лук до Коледа

Необходимо е просто да го засадите на няколко пъти през септември, че и през октомври. За целта може да ви послужат по дребни глави лук или едри, но по ваша преценка негодни за съхранение или бърза уп...

Познавате ли циклантерата?

Циклантерата (Cyclanthera pedata) принадлежи към семейство Тиквени, като родът наброява от 5 до 8 вида, разпространени в Южна и Централна Америка. Това е едно- или многогодишна тревиста лиана, която с...

Начало