07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  947  |   0  
Как да се грижим за гергините
Грижите за гергините не са сложни, важно е обаче да отчитате някои нюанси. Преди всичко те са топло- и светлолюбиви растения. За тяхното отглеждане са нужди просторни, слънчеви и защитени от студените ветрове участъци. Почвата под растенията се разрохква внимателно, тъй като кореновата система на гергините не се залага надълбоко, мулчира се. Засадените растения се почистват от плевели по 3-4 пъти на годината. В края на лятото основата на храста се съкращава на 10-15 см, за да можете да предпазите кореновата шийка и най-ниската част на стъблата от студовете.

Подхранете навреме

Препоръчва се да подхранвате гергините няколко пъти на сезон с течни торове. Първото подхранване се прави с комплексни минерални торове две седмици след засаждането на клубените в почвата. В началото на бутонизацията азотът се изключва от внасяните торове, а по време на цъфтежа няма да е излишно да шербетувате (1 кг тор се разрежда в 10 л вода) или да използвате птичи тор в доза 1:20. Последното подхранване (със суперфосфат, калиев сулфат) се прави към края на лятото, което е нужно за по-добро узряване на клубените.
Трябва да имате предвид, че гергините не трябва да се засаждат на едно и също място в продължение на няколко години. Това може да предизвика натрупването в почвата на патогени, които да предизвикват заболявания у растенията. По същата причина трябва да сменяте почвата на мястото, на което отглеждате далиите.

В контейнери

В последно време станаха модерни невисоките сортове, които са производни от декоративните и кактусовите гергини. Те са селекционирани специално от цветарите за отглеждане в контейнери и обикновено не достигат по-голяма височина от 40-50 см. Те не се нуждаят от опора, прищипване или резитба. Такива контейнерни гергини ще ви помогнат бързо да украсите мястото, където ще посрещнете гостите си.
Грижите за контейнерните гергини се заключават в редовното поливане (когато изсъхне почвата в съдовете) и периодично подхранване с комплексни минерални торове (два пъти в седмицата).
15.07.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021