Градина » Палма се захваща от семка

 Палма се захваща от семка

Основният начин за размножаване на палмите е чрез семена. При отделните видове срокът за поникване е изключително разнообразен. За едни може да е 14 дни, а за други - до 4 години. В периода от 1 до 5-годишна възраст младите растения задължително се настаняват всяка пролет в по-големи саксии. От 5- до 15-годишна възраст прехвърлянето се прави през 2-3 години. След това трябва да се следи стриктно да не се повреди централният корен, тъй като странични все още се формират трудно. Ако забележите, че има вече странични коренчета, а ако централният е много дълъг, би могло да бъде съкратен с подходящ остър нож или овощарска ножица. Изисква се голяма прецизност, страничните корени не бива да пострадат.

Режете отгоре и отдолу

При по-възрастните растения по-голямата част от почвата трябва да остане около корените. Оголването им е фатално. Когато растенията са много стари, корените се намаляват внимателно, махат се изсъхналите или болните части. Ако кореновата система бъде силно съкратена, може да се съкрати и част от листната маса. Такива растения след прехвърлянето се покриват с полиетилен, за да се създаде въздушна влажност над 90 процента. Температурата да е около 25°С. Много чувствителна при прехвърлянето е кокосовата палма.
Ако има коренчета отвън, сте закъснели

Появят ли се корени в подложката на саксията, значи сте закъснели с пресаждането. При палмите хамеропс, тахикарпус и вашингтония растенията може да се надигнат заради навиващи се в кръг корени на дъното на саксията. При прехвърлянето им ще се наложи съкращаване на корените, но при някои видове може да е фатално!
Най-младите екземпляри прехвърляйте в нови саксии с 3 или 4 номера по-големи. С възрастта увеличавайте и разликата в номера. За по-старите вземайте по-дълбоки съдове, а за най-напредналите във възрастта са подходящи специални дървени саксии.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Ажгон – що е то?

Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...

Как да намалим метиловия алкохол в ракията

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества вследствие на тяхн...

Колко семена за разсад ще са ви необходими?

Опитните градинари могат спокойно да пресметнат, какво количество семена им трябват, за да засеят необходимите им площи. За любителя и за начинаещия производител отговорът на този въпрос не винаги е с...

Защо стапелията ми не цъфти?

Стапелията е сравнително рядко разпрастранено сукулентно растение. Свободно в природата се среща в тропичните и субтропични области. По тази причина при климатичните условия на нашата страна се отглеж...

Начало