07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1887  |   0  
Зимното каланхое цъфти най-обилно
Въпреки че цъфтящо каланхое може да се да се купи по всяко време на годината, най-ефектни са растенията, които цъфтят в естественото за тях време - през зимата. Родът Каланхое обединява около 200 вида, произхождащи от Южна Африка. Повечето видове се отглеждат заради цветовете и само няколко - заради удивителните им листа. Най-разпространен е видът Каланхое блосфелдии. За този вид са типични червените цветчета, събрани в многочислени щитовидни съцветия на върха на цветни дръжки с дължина около15-20 см. От вида са създадени множество хибриди и сортове, цъфтящи с всички оттенъци на белия, розовия, жълтия и оранжевия цвят. Някои от тези хибриди цъфтят през всичкии сезони.
Друг доста разпространен вид е Каланхое мангинии, изящно растение с увиснали камбанковидни цветове. Цъфти обикновено напролет и трябва да се пръска често с престояла хладка вода, защото продължителността на цъфтежа зависи от въздушната влажност.
От листнодекоративните видове най-популярни са Каланхое томентоза, с красиви листа, покрити с власинки, и Каланхое бехарензис - с големи кадифени листа.
Към рода Каланхое се отнасят и бриофилумите, които доскоро бяха отделени в особен род.
Това са група "живораждащи" стайни растения, които образуват на листата си миниатюрни дъщерни растенийца, с които се размножават.
Каланхое дегремонии е с характерни месести листа, дълги около 20 см, сиво-зелени, отдолу с виолетови петна. Между зъбците на листата се появяват множество малки растения, снабдени с корени, които започват да растат, щом попаднат върху почвата.
Листата на Каланхое тубифлорум са особено декоративни - представляват дълги около десетина сантиметра тръбички, на чийто зъбчат връх се образуват малките растения.
Всички видове каланхое се отглеждат при умерена температура, през зимата на обилна светлина, а от пролетта до есента - на засенчено място. Поливат се обилно при добре просъхнапа почва. Пресаждат се ежегодно след приключване на пролетния покой. Размножават се с чепки, резници, листа и дъщерни растения.
04.01.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021