07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1585  |   0  
Зимна резитба на декоративните храсти
Ако градинката ви е малка, не е нужно всяка година да подкастряте декоративните храсти. Млади ли са растенията, вместо да се режат, е по-уместно да презимуват невредими при минусовите температури през зимата. За целта се покриват с иглолистни клони. За да се осигури светлина и въздух на храстите, всички излизащи от корен леторасти, които са излишни, трябва да се изрязват.
Налага ли се обаче да подрежете зеленината, то тогава не забравяйте, че преди това трябва да намалите до минимум поливките и наторяването в края на есента. Трябва да внимавате, защото при прекомерно много валежи, растенията могат да бъдат застрашени от гъбни болести.
Задължително преди зимата трябва да скъсите старите и вдървенени клони. Напролет ги отрежете, за да се подмладят храстите. Не го ли сторите, те ще се зашумят. И старите издънки трябва да се съкратят или поне скъсят.
За да осигурите светлина и въздух на декоративните храсти, отстранявайте излишните леторасти. Ако не прореждате клоните на филаделфусите, те могат да се засушумят. Затова трябва да внимавате още при зареждането на резниците. Поставяйте ги по-далеч едно от друго.
По-лесна е резитбата на вечнозеления чемшир. Той е бавнорастящ, но при формиране се получават много интересни форми.
22.12.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021