07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2508  |   0  
Идва време да засеете кученцата
Антиринумът, известен още и като кученца, е многогодишно растение, чиято родина е Средиземноморието. Има изправени стебла, с овални или ланцетни листа, прости или кичести цветове, събрани в многостранни четковидни съцветия.
Сред неоспоримите достойнства на кученцата е непретенциозността му, необичайната причудлива форма и разнооразие от окраски на цветовете, продължителния и ярък цъфтеж. Светлолюбивият антиринум се отглежда на южен, североизточен или северозападен балкон в малки сандъчета и контейнери. За озеленяването на балкони са най-подходящи ниските сортове, с топчеста форма, които имат съки, но не широки съцветия.
Такива нискорастящи сортове и хибриди, при които височината им е до 30 см, са подходящи и за отглеждане в саксии.
Кученцата се съчетават добре с летни цветя, като салвията, космоса, лобуларията. На балкона се „разбира” с големи цветове като гергините и цинията. Обилният цъфтеж продължава от началото на лятото до късна есен. За да удължите цъфтежа, премахвайте прецъфтелите цветове.
Засяването на семената става в началото на март. За тази цел се взимат плоски саксии, които са не по-високи от 10 см, задължително с дренажни отвори. На дъното на съда насипете едрозърнест пясък за дренаж, след това напълнете с влажен компост с добавен пясък, уплътнете и заравнете повърхността. След засяването на семената посипете с тънък слой субстрат, напръскайте го с вода от пулверизатор. Оптималните условия за покълване на семената са – температура около 23 градуса, умерена влажност на субстрата. Пониците ще се появят след около 10-15 дни. Когато се появят първите растения, поставете съда на светло, но не слънчево място, иначе те бързо ще се изтеглят.
Пикирайте растенията, когато се появят 1-2 същински листа.
14.02.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021