07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2887  |   0  
За калдаръмчето разсад не ви трябва
Имате ли го веднъж в двора си, келдаръмчето (Portulaca grandiflora) само ще си се засява. Семената му се оронват, презимуват плитко в почвата и напролет покълват.
Разбира се, вие можете да си отгледате и разсад, но това ще е излишен ангажимент, а и няма съществено да ускорите развитието и цъфтежа. Най-добре е да засеете семената направо там, където искате да цъфти това прекрасно цвете. Засяването им е трудно, защото са много дребни. Ще се улесните, ако ги смесите със ситен (пресят) и сух пясък. Постарайте се да разпръснете по-нарядко сместа, за да не се налага да прореждате. С течение на времето посевът ви ще се сгъсти от самосевките.
Що се отнася до времето на сеитба, това може да направите във всеки хубав ден от сега до пролетта. Няма опасност семената да никнат преждевременно и растенията да загинат от застудявания. Те набират сили за покълване постепенно и със затопляне на времето си тръгват нормално.
От по-важно значене е изборът на мястото. Засейте ги на слънчево място – калдаръмчето цъфти само на слънце в слънчеви дни. Много важно е също да не позволите други никнещи растения (плевели) да го потиснат, затова внимателно още отрано плевете. След плевене поливайте с лейка. Поливайте и през лятото, нищо че калдаръмчето издържа на горещина и суша. Оросяването му се отразява много добре. През лятото поливайте надвечер, когато цветчетата ще са се затворили.
30.01.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021