07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2277  |   0  
Завъдете си гороцвет от стари коренища
Гороцвет е популярното име на цветето адонис (Adonis vernalis). Към рода, който носи името на ловеца от митологията, принадлежат над 20 вида. Растението е многогодишно и образува силно коренище. Стъблото е право, слабо разклоняващо се. В началото на цъфтежа е до 20 см високо, а след това - до 40 см. Листата са пересто нарязани на тънки линейни дялове. Цветовете са звездовидни, достигат от 4 до 8 см в диаметър. Венчелистчетата са оранжево-жълти или червени с копринена лъскавина. Цъфти от ранна пролет до май-юни. Едно растение е отрупано с цветове по три-шест седмици. Във влажно и много мрачно време те се затварят. Особена красота на цветовете придават многобройните тичинки.
Освен като градинско цвете този вид се среща и по сухи ливади и пасища, почти в цялата страна, но големи находища има в Западна България. Това се дължи на неговата устойчивост на суша, сянка и на варовити почви. Затова адонисът е отличен компонент при зацветяване на каменисти терени, алпинеуми и сипеи.

Размножаване

Адонисът се размножава чрез семена и чрез разделяне на коренищата. Семената се засяват веднага след реколтирането, защото бързо губят кълняемостта си. Недостатък на този начин е, че растенията бавно зацъфтяват, защото началното им развитие е бавно, като декоративният ефект се получава след 3-4 години. Когато се разделят стари коренища през есента, растенията се прихващат бързо и зацъфтяват още през първата година. Имайте предвид, че адонисът не понася често разделяне. При добро гледане вие ще имате красиво цъфтящи туфи по пет-седем години, след което можете отново да ги разделите.
13.10.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021