07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3048  |   0  
Дървото на живота расте бавно, но живее дълго
С това име най-често назовават дървовидната красула - Crassula arborescens. Имайте предвид обаче, че към рода красула се отнасят около 300 вида, някои от които много си приличат. Поради тази причина или за да предизвикат интерес в нашите магазини често продават като „дърво на живота” и видовете C. argentea – сребриста красула, както и C. ovata - овална красула.
Това не трябва да ви смущава, защото всички красули, като сукулентни растения натрупват във вегетативните си части резервни количества вода и хранителни вещества. Затова те не са много взискателни към условията на околната среда. Задължително трябва да знаете обаче, че те изискват много светлина. Затова първата ви грижа е, да поставите саксията на добре огрявано от слънцето място. Оптималната температура в помещението през зимата е около 10°С.
Вие можете да размножавате вететативно тези красули много лесно през всички сезони на годината. За целта използвайте малки резници, дори и отделни листенца. Оставете ги първо леко да засъхнат местата на отрезите. След вкореняването обаче, не се смущавайте, че вашите любимци ще растат бавно – това си е тяхна биологическа особеност. За десетина години може да достигнат едва 50-60 см.

Можете да им помогнете, като се съобразявате със следното:

• Кореновата система на красулите е слаба. Затова вкоренените млади растения засаждайте първо в малки саксийки. През пролетта ги прехвърляйте в нови, но само с един номер по-големи. При това, саксиите трябва да са плитки, но широки!
• При преовлажняване корените лесно загниват, затова саксията трябва да е добре дренирана, първо с парченце над отвора, а след това с 1-2 см пясък.
• Почвената смес трябва да е лека, но хранителна - подходящата е тази, съставена от чимовка, листовка, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 1:1:1:2.
• През лятото поливайте умерено. През зимата не прекалявайте – поливайте съвсем рядко! Излишна вода около корените може да доведе до загниването им.

Растенията се ценят като листнодекоративни. Ако обаче през зимата са на прохладно и слънчево място, то от декември до април може да цъфтят. Цветчетата са дребни, бели но многобройни, затова цъфтящите екземпляри са много ефектни..
Твърди се, че наличието на „дърво на живота” в дома носи голям късмет. Ако спазвате посочените правила, вашето растение може да радва няколко поколения подред.
19.06.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021