07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2693  |   0  
Цветни камбанки звънят в градината
Камбанките (Campanula) са декоративноцъфтящи растения с европейски произход. Те са едни от предпочитаните цветя през лятото. В озеленяването се използват с успех при групови насаждения, в тревни площи и за лехи в комбинация с други цветя. Намират приложение и за получаване на рязан цвят, особено в големи букети.
От рода Кампанула са познати над 300 вида красиви цветя, разпространени в умерения пояс. Името им се дължи на формата на цвета: типична за тях е петделната камбанка. Някои видове имат фуниевидни и звездовидни цветове. Макар че камбанките си приличат по цветове и по форма, различните видове се различават по височина, растеж и условия на местообитаване. Това градинско цвете изисква открити, слънчеви места и богата пропусклива почва. Размножава се чрез семена, които са плоски, дребни и сиво-кафяви на цвят. Кълняемостта се запазва до 3 години.

През есента разсадете

Ако през юли или август се засеят семената на това красиво цвете, то през следващото лято ще имате феерия от цветове във вашата градина. Семената никнат за 2 седмици. През септември-октомври се засаждат на постоянно място на разстояние 30-70 см едно от друго. Цветето образува туфа от листа и презимува. През следващата пролет образува цветоносните стъбла.
За всичките сортове са необходими подпорки. Отстраняването на прецъфтелите пъпки удължава цъфтежа, който е през юли-август. Цветовете са изправени, по-рядко висящи. Отделните сортове имат най-различна багра: синя, бяла, розова, лилава.

Видове

От високите многогодишни камбанки за отглеждане в лехи се използва предимно Campanula. medium. Отечеството й е Южна Европа. Растението достига до 90 см Стъблото е пирамидално, а цялото растение е покрито с твърди космици. Кампанула пирамидалис е гигант в групата за лехи и достига до височина 1.8 м.
От дребните камбанки за алпинеуми се използват кампанула кариатика, кампанула кохлеариформия – с височина от 0,20 – 0,07 см, с бели или сини цветове. Растежът е нисък, компактен. Растат и на сянка. Листата са сърцевидни.
Едногодишните видове пък са представени от кампанула персицифолиа – най-разпространена бордюрна камбанка с височина 0.60 – 0.90 см и чашковидни цветове. Листата са продълговати, лъскави, тъмнозелени. Кампанула латифолия е по-висок вид - 1,20 –1.50 м. Също бордюрна. Със синьо-виолетови цветове. Кампанула гломерата е по-дребна, с височина до 0,60 см, с малки камбанки.
15.08.2014 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021