07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2345  |   0  
Информирайте се преди да купите азалея
Ако сте решили да си купите азалея и не планирате да я изхвърлите след цъфтежа й, опитайте се да се възползвате от следните съвети:
1. Купете си здраво растение, което е в началото на цъфтежа. Особено внимание обърнете на състоянието на листата. Листата трябва да са зелени и здрави.
2. Веднага след покупката извадете азалеята от саксията, подръжте корените й за няколко часа в чиста хладка вода, обработете ги и пресадете цветето в новата почва.
3. Саксията за азалеята трябва да е недълбока, но достатъчно широка. Като почва можете да използвате листовка в смес с торф. Проверете киселинността на почвата да не надвишава 4,4. Ако не умеете сами да контролирате киселинността на почвата, идете в някоя химическа лаборатория и проверете какви са стойностите на киселинност.
4. Преди засаждането на азалеята затоплете подготвената почва във фурна или микровълнова печка, полейте почвата с разтвор на калиев перманганат.
5. Подхранвайте азалеята с подходящи по състав торове един път в месеца. Поливайте растението със слаб разтвор на лимонена киселина (0,5 на 1 литър вода).
6. Не забравяйте да поддържате влажността на въздуха повишена. Това растение не понася сухия въздух.
7. Ако месец-два след покупката вашата азалея започне рязко за губи листата си, а млади филизи не се развиват, извадете растението от саксията и измийте корените му. След това разделете на няколко части растението и го разсадете. Новите растения могат да загубят старите листа, но след това при правилни грижи, може да се развият нови.
21.03.2014 г. / Тонка Маринова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021