07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3071  |   0  
За да грейне Коледната звезда
В градината символ на коледната празничност е джелът, а в дома - коледната звезда. Латинското й име Poinsettia pulcherrima означава най-прекрасна и това не е случайно. Оригиналност и привлекателност на растението придават ярките големи прицветни листа. Обикновено те са с наситен червен цвят, но са създадени и форми, обагрени в бяло, розово, прасковено, има и двуцветни.
Ако с любов и грижи сте успели да опазите миналогодишната коледна звезда, която е огрявала празничния ви дом, трябва да направите така, че и тази година великолепието й да ви радва. Трябва да помним, че нейна родина са тропическите области на Централна Америка и Мексико. Това означава, че растението е много топлолюбиво и оптималната топлина за него е около 20 градуса. Саксията трябва да стои на много светло място, без обаче да се припича от обедното слънце. Също така коледната звезда не обича въздушните течения и резките промени ва температурата, както и сухия въздух. През октомври-ноември по върховете на клонките се появяват интересни зелени образувания, подобни на копчета. Това са цветчетата на коледната звезда. Самите те са невзрачни, но са заобиколени от голям брой спирално разположни прицветни листа. Тези прицветници бавно нарастват през цялата есен. Отначало са бледи, но скоро придобиват чудесните ярки багри, които правят растението неустоимо красиво. За да стане това обаче трябва да положим грижи.

На слънце и сянка

Важна роля в живота на коледната звезда има правилното осветяване. Тя е рожба на географските ширини с къс светлинен ден и има нужда и ние да й създадем подобни условия. Появят ли се "копчетата", трябва да се погрижим 10 часа на ден цветето да прекарва на светло, а през останалите 14 часа до него да не достига и лъч светлина. За целта най-лесно е да се снабдим с плик от плътен черен материал - хартия или целофан, и с него да покриваме звездата. Само при осигуряването на такъв светлинен режим тя ще цъфне, а едновременно ще се развият и обагрят прицветниците. Това се прави само в случай, че искаме непременно за Коледа да имаме цъфнала звезда. Ако можем да отложим цъфтежа, то настъпването на зимата естествено ще скъси деня и ще предложи на цветето нужните условия.
След прецъфтяването трябва за около 2 месеца да оставим звездата да почине при температура 12-14 градуса и оскъдно поливане. След това растението се подкастря силно и се пресажда. Поставя се в топло светло помещение и редовно се полива и пръска с топла вода, докато настъпи време пак да цъфне.
03.11.2013 г. / Ангелина КОСТОВА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021