07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  22275  |   0  
Как да отгледате красив кротон
Кротонът (Codiaeum veriegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20°С и висока въздушна влажност. Не бива да се държи близо до отоплителни уреди, както и на хладно място през зимата. Отглеждането му е свързано с редовни поливки, пулверизиране, проветряване, затопляне или охлаждане според случая.
Един добър начин да поддържате красив кротон в стаята си е периодично да го подменяте с нов, а от стария да се освобождавате. Това може да постигнете без да си купувате нов, а чрез резник от стария да създадете ново растение или с други думи да прибегнете към размножаването му. Това не е никак трудно. За да оформите резник, просто трябва да отреже клонка с дължина 8-10 см с 2-3 листа. Привържете листата около резника. Така ще намалите изпарението. Не пропускайте да потопите долния му край в хладка вода, за да изтече млечния сок. След това го „посадете” в саксия (или сандъче, особено ако вкоренявате повече резници) с смеска от торф и пясък. Ако не разполагате с торф, може да използвате закупена от магазин смеска за цветя, съдържаща торф. Пясъка може да замените с перлит.
Съдът с резника настанете на сенчесто място. Поливайте и пръскайте редовно. За поддържането на по-висока въздушна влажност може да покриете съда с резника с перфорирана пластмасова торбичка, подпряна отвътре с няколко пръчки. Вкореняването протича най бързо при температура 25-28 градуса. Създадат ли се тези условия, то може да се извърши по всяко време на годината, но тъй като това не е винаги лесно, предпочита се лятото. Появата на филизче е указание за образуване на корени. Младото растение засадете в малка саксия, а по-късно, напролет, ще я смените с по-голяма. Подходяща смеска за кротона е чимова почва, листовка и пясък (перлит) в равни части. За да се радвате на красиво обагрени листа, настанете растението на светло място, но не го излагайте на преките слънчеви лъчи дори и през стъклото на прозореца. Поливайте, подхранвайте и пулверизирайте.
16.10.2013 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021