07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  6558  |   0  
Грамофончета на балкона до късна есен

Родът на ипомеите, които нашия народ галено нарича грамофончета надчислява 500 вида. Те произхождат от тропическите и умерено топлите части на земното кълбо. Това са многогодишни и едногодишни виещи се растения, достигащи до 300 см височина. Листата са сърцевидни, разположени върху тънки стъбла. Цветовете са фуниевидни, единични или събрани по 2 - 4 в снопчета, цъфтящи в пурпурно или синьо. Плодът е кутийка, в която има 1 - 4 семена. Едни от най-разпространените видове са:
Ипомея триколор (Іpomea tricolor) е многогодишен вид, който се отглежда като едногодишен, цъфти с червено-сини цветове. Достига до височина около 4-5 метра. Листата са големи, сърцевидни, разположени срещуположно, Цветовете са събрани в снопчета по 3-4, достигащи до около 10 см диаметър. Всеки цвят цъфти само един ден. Цветовете са отворени от сутринта до следобяд, при някои сортове почти 17 часа. В мрачно време цветовете се разтварят през целия ден.
Цъфтежът е обилен - от юли до края на октомври. Има многообразие от сортове и градински форми. Популярен е сорт "Early Call Mixture" с диаметър на цвета 10 см. Големите лилаво-сини или розови грамофончета са с широка бяла ивица по
края и обикновено са леко деформирани. Но това съвсем не е най-добрият вариант. "Heavanly blue" е истинско съкровище за градинарите. Цъфти с небесносини или виолетови цветове, а централната част е бяла с жълто. Цветовете на сорта "Pearly Gates" са млечно-бели с ярко-жълта среда.
Ипомея нил (Ipomea nil) също е многогодишна лиана, която се отглежда като едногодишно растение. Стъблата й са силно разклонени, растат бързо и достигат около 3 м дължина. Листата са срещуположни, широко овални. Цветовете са големи, обагрени в розово, червено, небесносиньо, лилаво, виолетово и тъмносиньо. Достигат до 10 см в диаметър. Цъфтежът е от лятото до есента, като всеки цвят е отворен само един ден.

Размножаване

Посевът със семена се прави през май на постоянно място. Оптималната температура за доброто му развитие е 18 градуса. Първите стръкчета се появяват след 6 - 14 дни. Растенията лошо понасят пресаждането, затова посадете семената в саксия с големи размери, където ще останат цяло лято. Ипомеята се използва за вертикално озеленяване, обвива перголи и мрежести огради.

Изисквания

Грамофончетата са светлолюбиви и много топлолюбиви растения. Те не понясят дори и малките застудявания. Предпочитат питателна почва без застояване на вода.
Поливат се често и се подхранват с минерални подобрители с ниско съдържание на азот. За всички видове са необходими опори или мрежи. Само сортът "Roman Candy" е висящо растение. Поставете саксията с ипо-мея на балкона с южно или югоизточно изложение.
09.09.2012 г. / Маргарита Тодорова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021