08.05.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  5797  |   0  
Акарите най харесват горещината и сушата
Топлото и сухо време през летните месеци е добре дошло за развитието на акарите. След падналите валежи растенията имат голям и свеж прираст, но при високите температури и ниска влажност през тези месеци се създават условия за масовото намножаване на неприятелите. Съществува опасност от силна поява на паяжинообразуващите акари по зеленчуците, овощните дървета - особено младите, лозята, малините, френското и немско грозде, ягодите, цветята. За да не се допусне изсъхване на листата трябва да се пръска още в началото на нападението, при появата на няколко акари на лист. При по-силно нападение третирането трябва да се повтори след 10-12 дни.
През август може да има намножаване и на червения овощен акар по ябълките и по другите овошки. Дали са се появили малките пакостници, ще познаете, ако има покафенели и засъхнали листа, а по долната им страна са възрастни форми и ларви.
Акарите се развиват по долната повърхност на листата и срещу тях се пръска със силна струя, насочена отдолу нагоре. Трябва добре да се облеят връхчетата на растенията и на леторастите, по които те се загнездват.

Подходящите препарати

Може да изберете някой от следните акарициди: омит 57 Е - 10 мл с карантинен срок 14 дни; Би-58 - 10 мл, карантинният срок е 21 дни; санмайт 20 ВП - 7,5 г с карантинен срок за зеленчуци и овошки 7 дни, за грозде 30 дни; нисуран 5 ЕК - 6 мл, карантинният срок за краставици е 3 дни, а за останалите култури е 30 дни; ортус 5 СК - 10 мл с карантинен срок за краставици 3 дни, а за ябълки и грозде - 15 дни.
Всички дози са за 10 литра вода.
Внимание! При плододаващите култури да се използват препарати с по-къс карантинен срок. Пръскането срещу акарите трябва да се комбинира и срещу болестите и други неприятели. Задължително е да се съобразявате с таблицата за смесимост.
06.08.2012 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021