Градина » Бъдете внимателни с подхранването на цветята

 Бъдете внимателни с подхранването на цветята

Обикновено за подхранване на стайните растения се използват различните препарати, които се продават в цветарските магазини. Всички те са съпроводени с указания за ползването им, но не трябва да се съобразявате само с написаното, вглеждайте се и в растението. Може и сами да си приготвяте разтвор от амониева селитра, суперфосфат и калиев сулфат – минерални торове, които се продават в агроаптеките, но и в този случай важи това, което и за готовите разтвори. Разбира се, нищо не пречи да ги използвате сухи, като ги заравяте в почвата.
Растенията не винаги имат една и съща потребност от храна. Сега, през зимата, повечето от цветята са в покой, някои цъфтят, но не растат. Нуждата им от хранителни е вещества е толкова малка, че те се задоволяват с това, което има в почвата. Нещо повече, ако торите, почвеният разтвор може да стане по-наситен (по-гъст) отколкото е наситен клетъчният сок в корените. Това крие опасност вместо корените да всмукват водата от почвата с разтворените в нея хранителни вещества, почвеният разтвор да изсмуче водата от корените. Подобно явление е напълно възможно при леко засушаване, когато може да се стигне до бързо изсъхване на растенито. През зимните месеци е най-добре да не поливате, дори и някои цветя да започват да растат, защото осветлението не е достатъчно, за да активизирате растежа. Започнете да подхранвате редовно с възобновяването на растежа в края на зимата и началото на пролетта. Ако сами приготвяте разтвора с амониева селитра, суперфосфат и калиев сулфат, от сместа използвайте по половин до един грам и половина за литър вода. През пролетта, когато растежът е интензивен, гледайте амониевата селитра да е повечко, а през лятото – по-малко от суперфосфата и калиевия сулфат.
И още нещо, също много важно. Поливайте с торовия разтвор (купен или собственоръчно приготвен), когато почвата в саксията е влажна, но не и преовлажнвена. Ако е суха, предварително трябва да полеете с чиста вода и да почакате тя да се отцеди, но без да се задържа в подложката.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Защо се прави прищипване на лозичките

Прищипването се състои в премахване на връхчетата на леторастите с 1-2 недоразвити листенца на лозата. С него се цели да се намали изресяването и да се рагулира растежът на отделните леторасти. Те и р...

Слаборастящите лози не се колтучат

Колтуците са страничните леторасти, израснали от летните пъпки по възлите на главния летораст. Премахването им изцяло или отчасти е известно като колтучене. Формираната върху колтуците листна площ при...

Окосете ягодите, за да родят повече догодина

След като оберете ягодите, има какво да правите в тях. Първо трябва да окосите листата и да премахнете ластуните, да подхраните, полеете и окопаете лехите. Докъм средата на юли е желателно да окосит...

Начало