Градина » Как да съхраняваме семената

 Как да съхраняваме семената

Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите влажността в кутията, сложете пакетче със силикон.
Ако семената са добре изсушени, може да ги съхраните в херметична опаковка - стъклен флакон, бутилка, полиетиленов плик. А ако в стъклен буркан сложите добре изсушени семена от култури, които са предназначени за посев за една година, трябва да затворите капака, намазан с мазнина и да го оставите в мазето. През пролетта няма да е нужно да разпечатвате всички подготвени пакетчета.
Посевните качества на семената са по-добри, ако държите семената при ниски положителни температури от 0 до 5 градуса и влажност на въздуха не повече от 55%. При обикновено съхранение в стаята трябва да следите да няма колебание в температурата и влажността. Колкото по-често се менят тези показатели, толкова повече се понижава кълняемостта. Качествата на семената се влошават и ако в стаята е прекалено топло - повече от 18 градуса и сухо. Особено чувствителни на застудяване са семената на дините и на краставиците.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Водният зюмбюл почиства аквариумите

Водният зюмбюл (Eichornia crassipes) е от семейство Pоntederiасeae. Големите листа на това плаващо растение са разположени на дебели дръжки и събрани в розетка. Черните мъхести корени са събрани в гъс...

Как се размножава хортензията?

Културните вариетети от хортензиите не дават семена и размножаването им се извършва по вегетативен път – чрез стъблени резници. Майчините растения се избират още по време на цъфтенето. През януари...

Хвойна се размножава през зимата

Размножаване на хвойновите растения чрез резници е най-разпространеният метод, който позволява за кратък срок да получите голямо количество чист сортов посадъчен материал, който е достъпен при наличие...

Калината се бере до първи слани

Плодовете на калината (офиката) са като оранжево-червени топчета. Узряват през август и се берат в пълната им зрялост от септември до първите слани. Целите гроздове се режат с ножица, а след това се о...

Начало