Градина » От затлъстели домати не чакайте реколта

 От затлъстели домати не чакайте реколта

Гледате доматеното растение нараства бързо, хабитусът му е мощен, стъблата са дебели. Листата му са тъмнозелени, едри, сочни, на върха му обаче са постоянно завити. Опитните градинари никак не се радват от тоя иначе добър външен вид. Казват, че растението е "затлъстяло". От него не бива да се очаква реколта, защото всичките му сили отиват във вегетативната маса, в зелените части.
При такива домати обикновено се образува много слабо съцветие с малко на брой цветове. До това състояние го е довело прекомерното поливане, внасянето на големи дози азотни и органични торове и слабото осветление.

Какво да се прави?

Такива растения може да се поправят с малки усилия. Спрете за десетина дни поливките, температурата в оранжерията да се поддържа през деня около 25-26 градуса, а през нощта - до 22-24 градуса. Нужно е също да се се проведе правилно опрашване на цветовете - между 11 и 13 часа при топло и сухо време с ръка се разтърсват съцветията. За да се забави растежът, се прави кореново подхранване със суперфосфат (на 10 л вода 3 с. л. тор). По 1 л е достатъчен на всяко растение.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Направете тест на почвата за фитопатогени

Гъбите са основните причинители на болести по растенията. Много от тях произвеждат микотоксини (фитопатогени), които представляват значителна част от почвените микроорганизми и оказват съществено влия...

Срещу мъхнатия бръмбар пръскането е невъзможно

Той се храни с цветовете на много растетия предимно овощни видове – ягоди, череши, ябълки, круши, кайсии, праскови и т. н. Не прощава на зелето и другите кръстоцветни растения, може да се види как уни...

Сушен магданоз ще имате до март

Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и др...

Пуснете слънцето при гроздето

През август гроздето започва да узрява – някои сортове по-рано, други по-късно. Началото се забелязва по това, че зърната на червените сортове започват да се прошарват, а на белите да омекват. Това е ...

Начало