20.10.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1898  |   0  
Преборете се с варовата хлороза в лозето
Варовата (неинфекциозна) хлороза е функционално заболяване, което се дължи на недостатък на желязо. Обикновено се проявява на втората година от засаждането около цъфтежа на лозите, когато растежът на леторастите е най-интензивен. Причинява пожълтяване на тъканите между нервите на петурата, от периферията към средата на листа. Засегнатите листа избледняват до кремаво-бяло и впоследствие тъканите по периферията некротизират. Симптомите се проявяват по младите листа от върха на леторастите и постепенно обхващат по-долните. При тежка форма на заболяване лозите имат слаб растеж, леторастите са къси, с много култуци, листата са дребни, грозде няма или се образуват малки гроздове с дребни неоплодени зърна. Кората на леторастите и гроздовете придобива хлоротичния цвят на листата. Силно засегнатите лози бързо загиват.
Заболяването се проявява на почви с висока хлорозираща сила. Най-доброто средство за борба е използването на подложка с подходяща устойчивост. В такива случаи сортовете трябва да са присадени върху подложките Феркал, 41 Б, 110 Рихтер и други след анализ на почвата за съдържание на желязо и карбонати.

Мерките

При съществуващи насаждения борбата се води с железен сулфат, който се внася в бразди или в ямки близо до кореновата система по 50-100 кг/дка, след което се прави поливане и заораване.
06.06.2014 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021