31.05.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  8343  |   0  
Защо мушкатото ми боледува
Имам близо 20 саксии с мушкато. Част от тях тази година зарових в земята, както се препоръчва в някои статии, а други оставих на повърхността. Листата на заровените обаче започнаха да жълтеят, макар и тях да поливам обилно (нали така трябва да се постъпва през лятото), както и другите. Аз ли нещо греша или са грешни препоръките на тези, които пишат за мушкатото?
Стефка Иванова%I]

Г-жо Иванова,
Практиката да се заравят някои саксийни растения в почвата за летния период е много полезна. Така се осигурява един по-благоприятен температурен режим за корените в саксиите – те не се прегряват от палещите лъчи на лятното слънце, а мушкатото например обича слънцето. Освен това и влагата се запазва по-добре. При умело подреждане по височина и багри на такива саксийни растения в лятната градина може да се постигне забележителен декоративен ефект.
За да пожълтяват листата, твърде е възможно да не сте се съобразили с едно важно правило – осигуряването на добър дренаж за оттичането на поливната вода. Обикновено то не се споменава в кратки статии, в които се посочва само, че растението може да летува заровено в градината. Предполага се, че е известно на читателя. Това е както и в случаите, когато не се споменава, че употребяваните за подхранване твърди торове се заравят в почвата.
За да осигурите добър дренаж, под заравяните саксии трябва да насипете слой едър пясък, а над него дребни камъчета. Така дренажните отвори на саксиите няма да се запушат и водата ще изтича. В противен случай водата се задържа и особено при налагащите се през лятото обилни поливки става причина за загниване на корените.
17.07.2013 г. / Ангелина Костова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023