Градина » Как да привлечем пчелите в оранжерията?

 Как да привлечем пчелите в оранжерията?

За привличането на пчели се използват медоносни насаждения - риган, акация, шипка и други. В оранжерията и под полиетиленово покритие се поставят буркани с вода и цъфтящи люляк, маргаритки, глухарчета и други медоносни растения или се опръскват с разтвор на мед, вода и цветове от същите растения, които искате да бъдат опрашени. Разтворът е в съотношение (1:1:1) и се накисва 23 часа. Опръскването е най-добре да се направи 23.00 до 4-5 часа сутринта, когато пчелите не работят. Пчелите възприемат различните аромати, при това 1000 пъти по-силно от човека. При търсене на източника на мед пчелите могат да усетят от километър и повече аромата на цветята и сред тях най-хубавите по съдържание на нектар.
Изследванията на австрийския доктор Фриш показват, че пчелите виждат не само цветовете, които възприема човешкото око, но и до 30 от техния оттенък, който е неуловим за зрението на човека. Предпочитания се отдават на бялото, жълтото и синьото, но червеното могат да сбъркат с черното.
Американският учен Дж. Л. Гулд е установил, че особено бързо пчелите намират хранителните източници, боядисани във виолетово.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Късните краставици се сеят цял месец

Късните краставици – корнишоните най-често се отглеждат на площи, които са освободени от ранните пролетни култури - зелен фасул, зелен грах, ранни картофи, ранно зеле и др. Площта се подготвя ведна...

Кокичета разцъфтяват в стаята

По-ранният цъфтеж на кокичето може да се предизвика чрез отглеждането му при по-специални условия. То, подобно на зюмбюла, лалето и други луковични, може да се подложи на т. нар. форсаж. Разработени с...

Побързайте да засадите салатите

През зимните месеци главестите салати са едни от най-често отглежданите зеленчукови растения в култивационните съоръжения. Поради късия им вегетационен период и малката взискателност към температурнит...

Подхранвайте спанака внимателно

Късият вегетационен период, голямата студоустойчивост, високото съдържание на хранителни вещества в листната маса и малкият разход на труд при отглеждане правят спанака ценна зеленчукова култура. Ра...

Начало