Градина » Приберете летния чесън

 Приберете летния чесън

Летният чесън, чиито луковици се съхраняват през зимата чак до пролетта, става готов за прибиране някъде през първата половина на юли. Вие не се ръководете от календарни срокове, защото може да се случи да е и малко по-късно или по-рано. Указание за настъпването на подходящата зрялост е пожълтяването на долните листа и лекото завяхване през обедните часове. Пълното завяхване не бива да се чака. Тогава стъблото (по-точно лъжливото стъбло) се откъсва, луковицата се оголва и качеството й съхраняемост чувствително се понижава. Освен това без тези стъбла не може да се направят венци (сплитове), които са и удобство, и ефективен начин на сушене и съхранение, особено при домашни условия.
Изваждайте луковиците на чесъна в сухо време и ги настанявайте за сушене под навес. На прякото юлско слънце потъмняват и придобиват зелен цвят. Няма друг начин да ги извадите от почвата, освен „на ръка”, но недейте да ги скубете, защото може да скъсате лъжливите стъбла, а те да си останат в почвата. По-напред ги подкопайте с мотика или с правата лопата, за да разрохкате почвата. Извадените луковици разстелете на тънък пласт и след някой ден и друг може да се захванете с направата на сплитовете.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Опасен ли е белият налеп в саксията

Причините за белия налеп в саксията може да се окажат различни. На повърхността на почвата в цветната саксия може да се появи бял налеп, причинен от развитието на гъбична микрофлора. Такъв налеп се по...

Как да оплетем бенджамина

Красивата и елегантна плитка от този бавно растящ фикус се получава след много време. В една саксия трябва да имате от три до пет еднакви по възраст и размери растения. Подходящият период за манипулац...

Вризеята търси шарена сянка

Вризеята (Vriesea) е един от представителите на сем. Бромелиеви. Родът включва около 190 оригинални вида. Сред тях с особен чар се откроява най-разпространената – великолепната вризея (V. splendens). ...

Ранните тиквички се засяват през януари

За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...

Начало