Градина » Късните домати заслужват внимание

 Късните домати заслужват внимание

Започват да зреят в края на лятото. През есента могат да се наберат зрели плодове или въззелени за доузряване, както, разбира се, и зелени за различни туршии. Стават навсякъде, но най-добри резултати има в райони с по-мека и продължителна есен. В някои години есента е такава из цяла България, така че това късно производство си заслужава внимание.
За късните домати подходящи са местата в градината, освободени от граха, ранното зеле, ранните моркови и други зеленчуци, все така ранни. Успехът зависи много и от избора на сорта. Използват се сортове с по-къс вегетационен период, каквито са ранните и предназначените за отглеждане в полиетиленови оранжерии – Рила, Дорина, Прекос, Наслада, Калина, Марица 25 и други.
И късните домати се отглеждат чрез разсад. Подходящото време за сеитба на семената е началото на юни, но в по-високите и по-хладни райони на страната си заслужава този срок да се изтегли малко по-рано. Разсадът се отглежда на открити лехи. Растенията не се пикират и затова сеитбата трябва да е по-рядка. Предвидливият стопанин отглежда и малко резервен разсад, защото растенията ще се засаждат в горещ сезон и някои от тях не успяват да се прихванат, т. е. процентът на пропадналите е по-висок в сравнение с пролетното засаждане на пикиран разсад.
Като се имат предвид настъпващото горещо време и бързото просъхване на откритата леха, на поливането на разсада трябва да се обърне специално внимание. До поникването на семената трябва да се поддържа висока влажност, което обикновено означава всекидневни поливки, ако не вали дъжд. След поникването поливките може да се поразредят, но почвата трябва да е винаги умерено влажна. Условията по това време са благоприятни за развитието на гъбните болести и затова се извършват няколко профилактични пръскания с подходящи фунгициди. Последното пръскане се прави ден-два до три преди разсаждането. По това време на годината бързо растат и плевелите, затова редовното им отстраняване е постоянна грижа. Когато лехата е подготвена от богата торопочвена смес, подхранване не се налага. Изостават ли растенията в развитието си, трябва да се прибегне към употребата на синтетични или органични торове. Независимо от това какви са, след подхранването растенията трябва да се отмият обилно с чиста вода чрез дъждуване, за да се избегнат повреди.
Разсадът става готов след около 30 дни, т. е. към началото на юли.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Защитете чесъна от бяло гниене

Бялото гниене е често срещано заболяване по чесъна. Болестта започва да се наблюдава на полето и след това при съхранение. На полето се наблюдават отделни растения, които изостават в развитието си и д...

Грахът се бере преди да е узрял

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се...

Грижите за праза започват веднага след засаждането

Празът се засажда обикновено чрез предварително произведен разсад на фитарии на разстояние 20 х 15 см и на дълбочна 3-4 см. Веднага се полива. Няколко дни след засаждането посевът се преглежда и ако...

Основни грешки при засаждането на пипера

През май се засажда средно ранният пипер. Той заема обикновено и най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Може би поради ограничената площ се допуска една съществен...

Начало