02.07.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3492  |   0  
Есенната порция храна за лозите
Истина е, че има лози столетници, които никога не са торени и въпреки това раждат, но истина е, че от асмата в двора всяка година берете грозде и изрязвате пръчки. Реколтата и пръчките са изтръгнали от почвата много хранителни вещества, които е добре да й се възстановят.
Лозите в двора се отглеждат най-често в редици като асми или като вертикални и хоризонтални етажни кордони. Това улеснава много есенното торене. Няма да успеете само, ако почвата около тях е покрита с плочки или е излят бетон. Иначе, особено ако и от двете страни почвата може да се обработва, няма да имате проблем.
Сега изкопайте на 50-100 см встрани от лозите канавка, дълбока 30-40 см. Към извадената пръст добавете торовете, като горе-долу гледате да се падне по двадесетина килограма прегорял оборски тор или компост, около 200 г суперфосфат и около 100 г калиев сулфат. С тази смеска запълнете канавката.
Несъмнено при изкопаването на канавката ще сте унищожили доста корени. Не се тревожете – ще израснат нови в обогатената почва.
Такова есенно торене не се прави всяка година а през 4-5, дори и повече. При това следващия път канавката се изкопава от другата страна.
При единични лози също се прави канавка, но във формата на полукръг.
10.12.2011 г. / Тома Христов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022